Αρτος - Γλυκα

Αρτοποιήματα

Αρτοποιήματα

Γλυκά και Χαλβάδες

Γλυκά και Χαλβάδες

Μαρμελάδες

Μαρμελάδες

Σοκολάτα

Σοκολάτα

Παγωτά

Παγωτά

Ξηροί Καρποί

Ξηροί Καρποί

Αρτος

Τα παραδοσιακά ελληνικά γλυκά βασίζονται σε απλά υλικά που βρίσκουμε σε αφθονία στην ελληνική φύση. Τα συστατικά τους είναι συνήθως το μέλι, οι ξηροί καρποί, το σουσάμι, το πετιμέζι, ο μούστος και φυσικά το ελαιόλαδο.

Μία αγαπημένη πρώτη ύλη είναι επίσης τα φρούτα και τα λαχανικά που ευδοκιμούν στην κάθε περιοχή. Το πιο χαρακτηριστικό γλυκό που υπάρχει σε κάθε ελληνικό σπίτι είναι το γλυκό του κουταλιού. Ήταν το κατεξοχήν γλυκό καλωσορίσματος ειδικά τις προηγούμενες δεκαετίες και όλοι έχουμε σχετικές αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια. Τρώγονταν είτε σκέτο είτε με γιαούρτι.

Τα γλυκά του κουταλιού φτιάχνονται από κάθε λογής υλικό. Τα πιο διαδεδομένα είναι το νεράντζι, το πορτοκάλι, το σύκο, το σταφύλι, το κυδώνι, το περγαμόντο, το κεράσι, το βύσσινο, το μανταρίνι. Ανάλογα με την περιοχή όμως συναντάμε και πολλές παραλλαγές όπως το γλυκό τριαντάφυλλο ή το γλυκό καρπούζι. Η Κέρκυρα για παράδειγμα φημίζεται για το κουμ-κουατ. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας τα γλυκά του κουταλιού έχουν ως βάση τους λαχανικά όπως μελιτζάνα, ντομάτα, κολοκύθι ή καρπούς όπως το κάστανο και το καρύδι.

Πολύ διαδεδομένο γλύκισμα είναι επίσης και τα αποξηραμένα φρούτα όπως οι σταφίδες, τα δαμάσκηνα, τα σύκα, τα μήλα, τα βερίκοκα. Αποτελούν εξαιρετικά υγιεινή εναλλακτική για όσους προσέχουν την διατροφή τους και θέλουν να απολαύσουν ένα γλύκισμα χωρίς να αυξήσουν την πρόσληψη ζάχαρης.

Άλλα παραδοσιακά γλυκά που είναι ταυτόχρονα και πολύ θρεπτικά είναι όσα έχουν ως βάση τους το σουσάμι ή το ταχίνι που είναι πάστα σουσαμιού. Τέτοια γλυκά είναι ο χαλβάς και το παστέλι. Το παστέλι εμπλουτίζεται πολλές φορές και με ξηρούς καρπούς συνήθως αμύγδαλο και καρύδι.

Κυρίαρχη τάση στα ελληνικά γλυκά από την αρχαιότητα είναι και το μέλι. Με το μέλι φτιάχνονται μελόπιτες, παστέλια, λουκουμάδες και πολλά γλυκά του κουταλιού.

Τα λουκούμια είναι επίσης πολύ ένα πολύ διαδεδομένο γλυκό μικρασιατικής προέλευσης. Φτιάχνονται από άμυλο και ζάχαρη και έχουν χαρακτηριστική μαστιχωτή γεύση. Οι περιοχές που παραδοσιακά φημίζονται για την παραγωγή λουκουμιών είναι η Σύρος, η Χίος και οι Σέρρες. Η πιο κλασσική γεύση είναι ροδόνερο αλλά βγαίνουν σε πολλές παραλλαγές με διάφορες γεύσεις φρούτων όπως λεμόνι, πορτοκάλι, σταφύλι. Πολύ ξεχωριστά είναι και τα λουκούμια Χίου με γεύση μαστίχας.

Τα κουλούρια είναι επίσης μια γεύση που συνοδεύει τις περισσότερες γιορτές και περιστάσεις. Είναι σχετικά εύκολα στη παρασκευή, με μεγάλη διάρκεια ζωής και πολύ θρεπτικά. Πολύ ιδιαίτερη γεύση έχουν τα μουστοκούλουρα που συναντάμε σε όλες τις περιοχές που ευδοκιμεί το αμπέλι. Φτιάχνονται από αλεύρι και χυμό σταφυλιών. Ζυμώνονται συνήθως το Σεπτέμβρη, την εποχή που βγαίνει ο μούστος.