Βιολογικα

Ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο

Κρασί

Κρασί

Μέλι

Μέλι

Κρεατικά

Κρεατικά

Γαλακτοκομικά

Γαλακτοκομικά

Άρτος και Γλυκά

Άρτος και Γλυκά

Σοκολάτα

Σοκολάτα

Αιθέρια Έλαια και Βότανα

Αιθέρια Έλαια και Βότανα

Παραδοσιακα προιοντα

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι καταναλωτές εμπιστεύονται τα βιολογικά τρόφιμα τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Τα βιολογικα θεωρούνται πιο ασφαλή, γεμάτα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και πολύ πιο γευστικά από τα συμβατικά τρόφιμα.

Μεγάλα διατροφικά σκάνδαλα που ξέσπασαν τα προηγούμενα χρόνια έθεσαν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και είχαν σαν αποτέλεσμα οι καταναλωτές να ανησυχήσουν ιδιαίτερα για την προέλευση των τροφίμων που φτάνουν στο πιάτο τους και για τον τρόπο με τον οποίο αυτά παράγονται. Όλο και πιο πολλοί καταναλωτές προτίθενται να πληρώσουν το επιπλέον κόστος το οποίο συνοδεύει συνήθως τα βιολογικα τροφιμα προκειμένου να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των τροφών που καταναλώνουν. Όταν μάλιστα οι τροφές αυτές προορίζονται για ευπαθείς ομάδες, ιδιαίτερα για μικρά παιδιά, είναι ακόμα πιο σημαντικό να επιλέξουμε βιολογικα τροφιμα.  

Ως βιολογικα τροφιμα ορίζονται αυτά που έχουν καλλιεργηθεί και παραχθεί με φυσικές μεθόδους χωρίς την χρήση συνθετικών χημικών, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Οι παραγωγοί που ασχολούνται με τα βιολογικα επιλέγουν εναλλακτικές μεθόδους παραγωγής βασισμένες σε παραδοσιακές τεχνικές που σέβονται το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Η βιολογικη καλλιεργεια στοχεύει στην προστασία της ανθρώπινης υγείας αλλά και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας του τοπικού οικοσυστήματος. Άλλωστε για να πιστοποιηθεί μια βιολογικη καλλιεργεια πρέπει να τηρούνται πολύ συγκεκριμένοι κανόνες που ορίζονται από την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία.

Επιστημονικές μελέτες των τελευταίων ετών συνέκριναν τα τοξικά φορτία στα βιολογικα τροφιμα και στις συμβατικές τροφές. Απέδειξαν ότι τα βιολογικα τροφιμα έχουν σημαντικά μικρότερο τοξικό φορτίο σε σχέση με τα συμβατικά. Η διαφορά έγκειται κυρίως στο ότι στη βιολογικη καλλιεργεια χρησιμοποιούνται βιοδιασπώμενα φυσικά μέσα προστασίας των φυτών. Τα συνθετικά χημικά αντίθετα έχουν πολύ μεγαλύτερη αντοχή και διάρκεια ζωής με αποτέλεσμα να περνούν στην διατροφική αλυσίδα και να καταλήγουν στο τελικό καταναλωτή, τον άνθρωπο. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα αντιβιοτικά και τις ορμόνες που χρησιμοποιούνται στην συμβατική εκτροφή ζώων. Τα βιολογικα ζωικά τρόφιμά αντίθετα προέρχονται από φάρμες με διαφορετικές μορφές διαχείρισης που σέβονται τους φυσικούς ρυθμούς ανάπτυξης των ζώων.

Η βιολογικη καλλιεργεια στην Ελλάδα αφορά κυρίως την καλλιέργεια της ελιάς, των δημητριακών, του αμπελιού, των οπωροκηπευτικών και των εσπεριδοειδών. Η Ελλάδα ποσοτικά έρχεται τέταρτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανάμεσα στις χώρες που παράγουν βιολογικα τρόφιμα. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά τοπικά παραδοσιακα προιοντα που είναι μοναδικά στο είδος τους. Πολλοί παραγωγοί ανταποκρινόμενοι στην αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για βιολογικα παραδοσιακα προιοντα αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τις παραδοσιακές συνταγές που μεταδίδονταν από γενιά σε γενιά και να τις φέρουν πάλι στο προσκήνιο. Τα βιολογικα παραδοσιακα προιοντα μπορεί να είναι χειροποίητα φυσικά καλλυντικά, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, αρτοποιήματα, τοπικά ποτά όπως λικέρ, τσίπουρο, ρακί, ούζο κ.α. Επίσης παραδοσιακα προιοντα με μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό είναι τα ελληνικά βιολογικα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί και το γιαούρτι. Πολλοί συνεταιρισμοί παράγουν ακόμα βιολογικά προϊόντα κρέατος όπως αλλαντικά.

Οι χώρες που καταναλώνουν βιολογικα τρόφιμα είναι κυρίως οι ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης με πρώτη χώρα τις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη οι καταναλωτές που προτιμούν τα βιολογικα παραδοσιακα προιοντα βρίσκονται κυρίως σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Ιταλία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Σουηδία. Μια νέα αγορά που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς είναι και αυτή της Ασίας. Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά είναι αυτή της Κίνας αλλά η ζήτηση για βιολογικα αυξάνεται και σε χώρες όπως η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη και η Ταϊλάνδη.

Η βιολογικη καλλιεργεια εξαπλώνεται συνεχώς. Αν και ο διεθνής ανταγωνισμός είναι πολύ σκληρός τα βιολογικά τρόφιμα που παράγονται στην ελληνική γη πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να κερδίσουν τις ξένες αγορές. Είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό ότι κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι Έλληνες παραγωγοί επιλέγουν να ασχοληθούν με τα βιολογικά τρόφιμα. Μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί ωστόσο στη σωστή προβολή και διαφήμιση ώστε τα ελληνικά βιολογικά τρόφιμα να γίνουν συνώνυμα με ασφάλεια και ποιότητα στο μυαλό του καταναλωτή.