Κτήμα Πάντου

Βαθμολογία
Υπ. Επικοινωνίας: Πάντου Νίκος
Περιοχή: Ν. Φλώρινας
2385029623 , 6972660115
Υδρούσα Φλώρινας, 53100
2385030890

Ιστορικό

 Το Κτήμα Πάντου εδρεύει στην Υδρούσα του νομού Φλώρινας. Είναι δημιούργημα της οικογένειας Πάντου, που ασχολείται με την καλλιέργεια αμπέλου και την παραγωγή οίνου με παραδοσιακό τρόπο, από το 1986.
Το 1997 εντάσσεται στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας της Ε.Ε. και ανεγείρεται το ιδιόκτητο οινοποιείο – αποστακτήριο της οικογενείας. Αποκτά πλέον μορφή ατομικής επιχείρησης, με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή και εμπορεία οίνου και αποστάγματος (τσίπουρο).
Ο οργανισμός πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων «ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ Ε.Π.Ε» αναλαμβάνει τον έλεγχο των αμπελώνων και τη συνεχή εποπτεία της επιχείρησης. Επιβεβαιώνοντας έτσι τις παραδοσιακές και ποιοτικές αρχές που διέπουν όλες τις φάσεις της παραγωγής.

Εγκαταστάσεις

Οι εγκαταστάσεις του κτήματος είναι αρκετά προσεγμένες και επισκέψιμες για το κοινό. Στους φιλόξενους χώρους του πραγματοποιούνται διάφορες δραστηριότητες, όπως εκπαιδευτικά σεμινάρια με θέμα το κρασί, γιορτές κρασιού αλλά και εκδηλώσεις γευσιγνωσίας.
Οι πόρτες του κτήματος είναι πάντα ανοιχτές σε όποιον επιθυμεί να γνωρίσει από κοντά τους τρόπους παραγωγής του καλού κρασιού αλλά και του παραδοσιακού τρόπου απόσταξης του τσίπουρου.

Αμπελώνας

Ο αμπελώνας της οικογένειας Πάντου βρίσκεται στις παρυφές του όρους Βέρνο (Βίτσι), στο χωριό Υδρούσα και σε απόσταση 8χλμ. από την πόλη της Φλώρινας.
Με πολύ μεράκι αλλά και με σεβασμό στη φύση η οικογένεια καλλιεργεί τα σταφύλια με τον πατροπαράδοτο βιολογικό τρόπο και σύμφωνα πάντα με τις αυστηρές προδιαγραφές του κανονισμού 2092/91 της Ε.Ε.

Εκεί στο ιδανικό υψόμετρο των 700μ. αλλά και της ιδιομορφίας της περιοχής καλλιεργούνται κυρίως τοπικές γηγενείς ποικιλίες όπως Ξινόμαυρο, Μοσχόμαυρο και τοπικός Ροδίτης, οι οποίες έχουν έρθει στην περιοχή από τους στρατιώτες του στρατηγού Αμύντα, αλλά και διεθνείς ποικιλίες όπως Σαρντονέ (Chardonnay), Σαβινιόν (Sauvignon) και Καμπερνέ (Cabernet).

Βιολογικά - Κρασί

 

  • Διά Παντός - Ερυθρός Οίνος

 

Οι ποικιλίες Ξυνόμαυρο και Cabernet οινοποιούνται μαζί, δίνοντας μια ξεχωριστή γεύση σε αυτό το κρασί. Παλαιώνουν τουλάχιστον για 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια και στη συνέχεια στις φιάλες. Στην όψη αυτό το κρασί έχει βαθύ ερυθρό χρώμα με πορφυρές ανταύγες. Συνυπάρχουν εντυπωσιακά αρώματα κόκκινων φρούτων (αγριοκέρασου - βατόμουρου) όπως και αρώματα παλαίωσης (βανίλιας - μπαχαρικών). Αναδεικνύεται ένα πλούσιο σώμα με σαρκώδεις και βελόυδινους χαρακτήρες στρογγυλεμένων τανινών.

 

  •  Ορεινό - Ερυθρός Οίνος

 

Ένα εκπληκτικό κρασί με έντονο κόκκινο χρώμα, πλούσιο άρωμα, ισσοροπημένη γεύση και βελούδινη επίγευση. Παράγεται από επιλεγμένα σταφύλια των εξαιρετικών γηγενών ποικιλιών της περιοχής, Ξυνόμαυρο - Μοσχόμαυρο, που έχουν προσαρμοστεί άριστα στην βορεινή περιοχή του Φλωρινιώτικου Αμπελώνα.

 

  • Ημίγλυκος - Ερυθρός Οίνος

 

Ο “ημίγλυκος” αποτελεί την πιο πρόσφατη πρόταση της οικογένειας Πάντου, μια ιδιαίτερη γλυκιά απόλαυση. Παράγεται από υπερώριμα σταφύλια των βιολογικών αμπελώνων με χαμηλή στρεμματική απόδοση. Το μικρόρωγο Μοσχόμαυρο και Ξυνόμαυρο εκφράζονται ιδανικά χαρίζοντας στο κρασί πληθωρικά αρώματα φρέσκων φρούτων και ισορροπημένη γλυκιά γεύση.

 

  • Βόρειος -Λευκός Οίνος

 

Προέρχεται από τις ποικιλίες Sauvignon blanc & Chardonnay. Το γλεύκος του ζυμώνει σε χαμηλές θερμοκρασίες. Στην όψη το κρασί αυτό είναι διαυγές, λαμπερό, με κιτρινοπράσινες ανταύγες. Ο πλούτος από ευχάριστους τόνους φρέσκων λουλουδιών και φρούτων δηλώνει τον ποικιλιακό χαρακτήρα και την προσεγμένη οινοποίηση. Είναι στρογγυλό, γεμάτο, δροσερό & φινετσάτο.

 

  • Ορεινό - Λευκός Οίνος

 

Το κρασί αυτο προέρχεται από τις ποικιλίες Chardonnay & Ρόδιτη. Το γλεύκος του ζυμώνει σε χαμηλές θερμοκρασίες. Στην όψη του είναι διαυγές, λαμπερό με λευκοπράσινες ανταύγειες. Στη μύτη κυριαρχούν ευχάριστοι λεπτοί τόνοι λουλουδιών και φρούτων. Απαλό, μεταξένιο, αφήνοντας εντυπώσεις νεανικότητας και ευγένειας.

 

  • Υδρούσα - Ροζέ Οίνος

 

Προέρχεται από την ποικιλία Ξυνόμαυρο - Μοσχόμαυρο. Ρόδινες ανταύγες χαρακτηρίζουν το ζωηρό του χρώμα και αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων κυριαρχούν. Φινετσάτο, νευρώδες, δροσερό στη γεύση του, αφήνοντας μια ευχάριστη επίγευση μακράς διαρκείας. Πίνεται δροσερό (8-10°C) και συνοδεύει άριστα πιάτα με ζυμαρικά, αλλαντικά, τυριά και φρούτα.

Άλλες κατηγορίες προϊόντων του παραγωγού:
Όνομα
Επώνυμο
Email
Τηλέφωνο
Σχόλια
Αξιολόγηστε αυτόν τον παραγωγό

κακός

μέτριος

καλός

πολύ καλός

εξαιρετικός
Ονοματεπώνυμο
Email
Σχόλια