Μεθυμναίος Οίνος

Βαθμολογία
Υπ. Επικοινωνίας: Λάμπρου Γιάννης
Περιοχή: Ν. Λέσβου
6972085371
Χύδηρα Λέσβου, 81103


Η οινοποιία μας έχει ιστορία από το 1985, και από τότε οινοποιούμε με βάση τις εξής τρεις αρχές, που δίνουν στα κρασιά μας μοναδικό χαρακτήρα και ιδιαιτερότητα:

1. Τα τρία κρασιά μας, το ερυθρό, το πορτοκαλί και το λευκό (blanc de noirs), παράγονται αποκλειστικά από τη σπάνια ερυθρά ποικιλία σταφυλιού χυδηριώτικο του νησιού της Λέσβου.

2. Οι αμπελώνες μας είναι φυτεμένοι πάνω στις λάβες που δημιούργησαν το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου. Για το λόγο αυτόν, τα χώματά μας περιέχουν μέχρι και 7% θείο και θειικό χαλκό. Το αμπελοτόπι αυτό, ένα από τα πιο ιδιάζοντα του ελληνικού χώρου, μοιάζει να βρίσκεται μέσα σε «ορυχείο ανοιχτού τύπου», όπως έχει γραφτεί από τα ελληνικά μέσα. Έτσι η γη μας δίνει στα παραγόμενα κρασιά χαρακτηριστική ορυκτώδη γεύση, αλλά και προσφέρει, λόγω του θείου και των ενώσεών του, φυσική προστασία ενάντια σε ασθένειες, τόσο των αμπελώνων, όσο και του κρασιού μας.

3. Όπως είναι επόμενο, η γη αυτή μας χαρίζει απλόχερα και την τρίτη ιδιαιτερότητα των κρασιών μας, δηλαδή τον εντελώς βιολογικό, φυσικό τρόπο παραγωγής τους. Τα κρασιά μας δεν είναι απλώς «Από Σταφύλια Βιολογικής Γεωργίας», αλλά «Βιολογικοί Οίνοι», πράγμα που σημαίνει, ότι δεν παράγονται απλώς από βιολογικά σταφύλια, αλλά είναι βιολογικός και ο τρόπος οινοποίησης και περαιτέρω κατεργασίας τους.

Βιολογικά - Κρασί

 

  • Μεθυμναίος Βιολογικός Λευκός Ξηρός


Γεωγραφική Ένδειξη: Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Λέσβος
Ποικιλιακή Σύνθεση: 100% ερυθρό χυδηριώτικο. Η ποικιλία χυδηριώτικο καλλιεργείται αποκλειστικά στη δυτική Λέσβο, σε ένα ιδιάζον ηφαιστιογενές αμπελοτόπι, το οποίο περιέχει ως και 7% θειάφι και θειικό χαλκό και για το λόγο αυτό προσδίδει στο παραγόμενο κρασί έντονη ορυκτότητα.
Τεχνικές Παραγωγής: Οινοποίηση "blanc de noirs", χωρίς δηλαδή την παρουσία στεμφύλων, στους 19° C, ώστε να αναδεικνύονται τα ποικιλιακά αρώματα.
Χαρακτηριστικά: Ο λευκός Μεθυμναίος, φτιαγμένος αποκλειστικά από το χυμό της ερυθρής ποικιλίας χυδηριώτικο, έχει μύτη χαρακτηριστική του χυδηριώτικου σε λευκή οινοποίηση, στην οποία κυριαρχούν μοσχατίζοντες τόνοι σε συνδυασμό με εσπεριδοειδή και λουλούδια. Παρόλο που είναι ξηρό κρασί, έχει μια γλυκύτητα στη γεύση, με κάτι ξεχωριστό στο τελείωμα, που θυμίζει sherry. Στόμα πλούσιο, γαιώδες και λιπαρό, το οποίο προέρχεται από τα ηφαιστιογενή χώματα της δυτικής Λέσβου και φέρνει στο νου καραμέλες βουτύρου, για να καταλήξει σε μία «θειούχα» οξύτητα, η οποία συμβάλλει αποφασιστικά στην αποτύπωση του συνόλου της γεύσης στη μνήμη.
Συνοδεύει: όσπρια, ειδικά ρεβύθια λεμονάτα ή φακές, θαλασσινά και καπνιστά κάθε είδους, αλλά και λευκά γλυκίσματα, όπως μιλφέιγ.

  • Mεθυμναίος Βιολογικός Ξηρός Πορτοκαλί


Γεωγραφική Ένδειξη: Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Λέσβος
Ποικιλιακή Σύνθεση: 100% ερυθρό χυδηριώτικο. Η ποικιλία χυδηριώτικο καλλιεργείται αποκλειστικά στη δυτική Λέσβο, σε ένα ιδιάζον ηφαιστιογενές αμπελοτόπι, το οποίο περιέχει ως και 7% θειάφι και θειικό χαλκό και για το λόγο αυτό προσδίδει στο παραγόμενο κρασί έντονη ορυκτότητα.
Τεχνικές Παραγωγής: Οινοποίηση "blanc de noirs", χωρίς δηλαδή την παρουσία στεμφύλων, στους 25° C, αντί τους 19° C που χρησιμοποιούμε για το λευκό Μεθυμναίο, πράγμα που δίνει στο παραγόμενο κρασί το χαρακτηριστικό πορτοκαλί του χρώμα, αλλά και περισσότερο σώμα και ένταση από αυτήν του λευκού Μεθυμναίου.
Χαρακτηριστικά: Ο «orange» Μεθυμναίος με το πορτοκαλί, ή κατ’ άλλους «κεχριμπαρί» χρώμα, συνδυάζει μυρωδιές όλης της γκάμας των πορτοκαλί εσπεριδοειδών, από μανταρίνι ως πορτοκάλι και περγαμόντο, τόσο φρέσκων, όσο και στην πιο «μαμαδίστική» εκδοχή τους, αυτήν των γλυκών κουταλιού. Η ίδια αίσθηση κυριαρχεί και στο πλούσιο και γεμάτο σώμα, του οποίου ο «πορτοκαλένιος» χαρακτήρας σοβαρεύει στο τελείωμα με τις τονισμένες τανίνες και το γαιώδη, ορυκτώδη χαρακτήρα.
Συνοδεύει: ψητό σολομό με χυμό πορτοκαλιού, πάπια, σαρκώδη ψάρια, αλλά και γλυκίσματα με βάση το πορτοκάλι. Μπορεί να το πιεί κανείς και μόνο του, ως απεριτίφ ή μετά το δείπνο.


  • Μεθυμναίος Βιολογικός Ξηρός Ερυθρός


Γεωγραφική Ένδειξη: Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Λέσβος
Ποικιλιακή Σύνθεση: 100% ερυθρό χυδηριώτικο. Η ποικιλία χυδηριώτικο καλλιεργείται αποκλειστικά στη δυτική Λέσβο, σε ένα ιδιάζον ηφαιστιογενές αμπελοτόπι, το οποίο περιέχει ως και 7% θειάφι και θειικό χαλκό και για το λόγο αυτό προσδίδει στο παραγόμενο κρασί έντονη ορυκτότητα.
Τεχνικές Παραγωγής: Η οινοποίηση διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες. Το κρασί παλαιώνει για τέσσερις μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια.
Χαρακτηριστικά: Στον ερυθρό Μεθυμναίο κυριαρχούν μοσχατίζοντα αρώματα τριαντάφυλλου σε συνδυασμό με μέλι και ξερά φρούτα, τα οποία προετοιμάζουν σταδιακά την ορυκτώδη, «καπνιστή» κατάληξη, που ο ντελικάτος χαρακτήρας της θυμίζει, όπως γράφτηκε στο διεθνή οινικό τύπο, τη βιβλιοθήκη βικτωριανού τζέντλμαν. Το χρώμα είναι ρουμπινί με τόνους γκρενά, και μοιάζει με κλασική Βουργουνδία. Ζωντάνια στο στόμα, που δίνει τη θέση της σε μαλακές, στρογγυλές τανίνες και αρώματα μεσογειακών μυρωδικών, τα όποια παντρεύονται άψογα με το γαιώδες τελείωμα, όπου η ορυκτότητα είναι ο αναπόφευκτος βασιλιάς.
Συνοδεύει: γλυκόξινα πιάτα, ασιατικά ή ελληνικά, όπως χοιρινό με κάστανα και κυδώνια, κοκκινιστά κρέατα, ελληνική κουζίνα χωρίς κρέας, όπως κολοκυθόπιτα ή ιμάμ σε συνδυασμό με φέτα, αλλά και – πράγμα σπάνιο για κρασί – πίτσες. Ένας λιγότερο προφανής συνδυασμός για ένα κόκκινο με λεπτότητα, όπως ο ερυθρός Μεθυμναίος, είναι το αρνί, και αυτό γιατί ο ορυκτώδης χαρακτήρας του κρασιού «σβήνει» τη χαρακτηριστική επίγευση του αρνιού.

Άλλες κατηγορίες προϊόντων του παραγωγού:
Όνομα
Επώνυμο
Email
Τηλέφωνο
Σχόλια
Αξιολόγηστε αυτόν τον παραγωγό

κακός

μέτριος

καλός

πολύ καλός

εξαιρετικός
Ονοματεπώνυμο
Email
Σχόλια