Νηλέας

Βαθμολογία
0 Κριτικές
Υπ. Επικοινωνίας: Ζωντανού Έφη
Περιοχή: Ν. Μεσσηνίας
2763031752
Αγίου Δημητρίου 36, Χώρα Μεσσηνίας, 24600
2763031023

Ποίοι είμαστε

Την άνοιξη του 2002 στη Χώρα Μεσσηνίας, 55 ελαιοπαραγωγοί από την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Μεσσηνίας, ιδρύσαν την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την Επωνυμία Ομάδα Παραγωγών Ελαιολάδου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης με τον διακριτικό τίτλο «Νηλέας». Σκοπός της εταιρίας, ήταν η εφαρμογή συστήματος ολοκληρωμένης/περιβαλλοντικής διαχείρισης στα αγροτεμάχια των παραγωγών μελών.
Στις αρχές του 2004 μέλη της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας ιδρύσαμε τον ομώνυμο Αγροτικό Συνεταιρισμό με σκοπό την εμπορία και προώθηση του ελαιολάδου που παράγουν τα μέλη μας. Από τότε ο Νηλέας καταβάλει συστηματικές προσπάθειες να διαθέσει το ελαιόλαδο των μελών του, ως τυποποιημένο ελαιόλαδο υψηλής περιβαλλοντικής ποιότητας και υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών με την ομώνυμη επωνυμία.
Στην ομάδα Παραγωγών Νηλέας σήμερα συμμετέχουν 70 παραγωγοί με 3.290 στρέμματα. Η μέση παραγωγή  κυμαίνεται  στους 400 τόνους.
Η ομάδα παραγωγών Νηλέας, έχει πιστοποιηθεί από το 2003 με ISO 14001 για το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης που εφαρμόζει και το 2006 με AGRO 2,1 και AGRO 2,2 για το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.
Στις 11/3/2009 με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά και σύμφωνα με τις διατάξεις του κοινοτικού κανονισμού 761/2001, εγκρίθηκε η «Περιβαλλοντική δήλωση ΕΜΑS» του ΝΗΛΕΑ, η πρώτη στην Ευρώπη στον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας.

Τον Νηλέα υποστηρίζει τεχνικά από τη γέννησή του και συμπάσχει αντιμετωπίζοντας τις παιδικές αρρώστιες η "RODAX AGRO LTD".
Ψυχή του Νηλέα είναι οι μόνιμοι συνεργάτες του, επιβλέποντες γεωπόνοι και διοικητικό προσωπικό.

Το 2002 λοιπόν γεννήθηκε ο Νηλέας ως ομάδα παραγωγών και ξεκίνησε το δύσκολο και ενδιαφέρον ταξίδι του, καλλιεργώντας προσδοκίες ότι με το απαιτητικό σύστημα που ήθελε να εφαρμόσει θα πετύχαινε τους στόχους των μελών του. Ποιοι ήταν όμως οι αρχικοί στόχοι; Αν και καλύτερα θα ήταν τουλάχιστον στο ξεκίνημα να μιλήσουμε για αγωνίες που στην πορεία μετεξελίχτηκαν σε στόχους.
Η κύρια αγωνία λοιπόν όλων μας εστιαζόταν στο γεγονός ότι παρόλο που η παραγωγή ελαιολάδου ήταν η αποκλειστική μας σχεδόν απασχόληση και η μικρή μας χώρα ήταν η τρίτη δύναμη παγκοσμίως στην παραγωγή ελαιολάδου, το προϊόν μας ως τυποποιημένο είχε ένα ασήμαντο μερίδιο στις διεθνείς αγορές.
Από την άλλη ήταν τα κελεύσματα των καιρών, μιας και είχαμε γίνει ήδη μέλη της παγκόσμιας αγοράς με τις μεγάλες απειλές και τους κινδύνους αλλά και με τις ευκαιρίες ταυτόχρονα.
Απαιτήσεις για υψηλή ποιότητα, διατροφικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες από την πλευρά της αγοράς αφενός και αφετέρου η διάσπαρτη κατακερματισμένη και ανοργάνωτη ελληνική γεωργία με τα μόνιμα και συνεχώς διογκούμενα διαρθρωτικά της προβλήματα που μάλλον δυσκολεύεται ή ίσως και να μην αντιλαμβάνεται πλέον υπνωτισμένη από τις επιδοτήσεις τα κελεύσματα των καιρών. Και οι εξελίξεις τρέχουν με ασύλληπτη ταχύτητα πλέον… Τι μπορεί λοιπόν να κάνει το περίφημο σύστημα Ο.Δ γι όλα αυτά; Η συνεργασία με τη ΡΟΔΑΞ ΑΓΡΟ ΕΠΕ και η έως τώρα εμπειρία μας έχει διδάξει ότι η Ολοκληρωμένη Διαχείριση  είναι ένα εργαλείο που μπορείς όταν μάθεις να το χρησιμοποιείς να διαχειριστείς μια σειρά από προβλήματα ώστε να φτάσεις εκεί που θέλεις, να πετύχεις τους στόχους σου δηλαδή. Η ολοκληρωμένη διαχείριση ως εργαλείο δεν κάνει θαύματα λοιπόν, όπως κανένα εργαλείο δεν δουλεύει μόνο του, οι άνθρωποι κάνουν θαύματα όταν μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τα εργαλεία.  
Και συνεχίζουμε……

Στοχεύοντας σταθερά

1. Να συμβάλλουμε στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
2. Να μην έχουν τα προϊόντα μας χημικά υπολείμματα.
3. Το ελαιόλαδο που παράγουμε, να έχει άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και να ικανοποιεί ακόμα και τις ποιο απαιτητικές προδιαγραφές ποιότητας.
4. Να αυξάνουμε σταθερά τον αριθμό των παραγωγών μας που ακολουθούν την βιολογική καλλιέργεια
5. Το ελαιόλαδο Νηλέας να έχει προσιτή τιμή σε σχέση με την ποιότητά του.
6. Να μας εμπιστεύονται οι πελάτες μας.

 

Η Πολιτική μας

Η καλλιέργεια της γης με σκοπό την παραγωγή αγροτικών προϊόντων είναι μια από τις ποιο σημαντικές ανθρώπινες δραστηριότητες εφόσον απ’ αυτή εξαρτάτε η διατροφή και κατ’ επέκταση η υγεία μας. Η γεωργική δραστηριότητα όμως δεν είναι μια εύκολη ενασχόληση, διότι ασκείτε σ’ ένα περιβάλλον με πολλούς άλλους διεκδικητές που επίσης επιδιώκουν τη διατροφή τους, καθώς και αστάθμητους παράγοντες (καιρικές συνθήκες εξάπλωση ασθενειών) που την απειλούν. Κακός σύμβουλος στην άσκηση της γεωργίας έχει αποδειχτεί ότι είναι η κακή ή και η ανύπαρκτη πολλές φορές πληροφόρηση με πολλές αρνητικές συνέπειες, όπως υψηλό κόστος παραγωγής, άσκοπη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, μείωση παραγωγής, έκθεση των παραγωγών αλλά και καταναλωτών σε χημικούς κινδύνους κτλ. Τον μεγαλύτερο όμως κίνδυνο αντιμετωπίζει το ίδιο το περιβάλλον ως αποδέκτης των χημικών εισροών, της διάβρωσης και της υπεράντλησης αρδεύσιμου νερού τα οποία μάλιστα λειτουργούν συσσωρευτικά. Η πρόταση του Νηλέα στους παραπάνω προβληματισμούς συνοψίζεται στην επιδίωξη του μέγιστου οικονομικού αποτελέσματος για τον παραγωγό ώστε να έχει κίνητρο να ασχολείται με την ελαιοκαλλιέργεια, λαμβάνοντας ταυτόχρονα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να επιτυγχάνεται η ελάχιστη διατάραξη του περιβάλλοντος. Για την επιτυχία των στόχων του όσον αφορά το περιβάλλον ο Νηλέας με τη συνεργασία της RODAX AGRO έχει εγκαταστήσει και εξελίσσει συνεχώς ένα σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης το οποίο στηρίζεται στην συνεχή και αξιόπιστη πληροφόρηση προς τους παραγωγούς ώστε να ελέγχεται η αυτενέργεια και οι λάθος χειρισμοί. Ταυτόχρονα με συστηματικές καταγραφές και μετρήσεις είναι υπό συνεχή έλεγχο οι εισροές (φυτοφάρμακα, λιπάσματα, αρδεύσιμο νερό κτλ) όπως επίσης οι εχθροί και ασθένειες της ελιάς, η καταπολέμηση των οποίων γίνεται εφόσον υπάρχει πραγματική απειλή για την καλλιέργεια και το εισόδημα του παραγωγού. Η επιτυχία της πολιτικής του Νηλέα όσον αφορά το περιβάλλον φαίνεται από την εμπιστοσύνη των παραγωγών του που συνεχώς αυξάνονται, τη μείωση των επεμβάσεων φυτοπροστασίας καθώς και τη σταδιακή στροφή των παραγωγών προς τη βιολογική ελαιοκαλλιέργεια.

Ελαιόλαδο - Εξαιρετικά Παρθένο

  • Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ''Νηλέας''
  • Βιολογικό Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ''Νηλέας''
Άλλες κατηγορίες προϊόντων του παραγωγού:
Όνομα
Επώνυμο
Email
Τηλέφωνο
Σχόλια
Αξιολόγηστε αυτόν τον παραγωγό

κακός

μέτριος

καλός

πολύ καλός

εξαιρετικός
Ονοματεπώνυμο
Email
Σχόλια
Δείτε σχόλια
Κριτικές