Ελαιολαδο

Εξαιρετικά Παρθένο

Εξαιρετικά Παρθένο

Ελιές

Ελιές

Λοιπά Λάδια

Λοιπά Λάδια

Εξτρα παρθενο ελαιολαδο

Το ελαιολαδο κατέχει κεντρική θέση στην μεσογειακή διατροφή. Τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ελαιόλαδου είναι αναρίθμητα και είναι γνωστά στην ανθρωπότητα από την αρχαιότητα.

Το ελαιόλαδο ήταν άρρηκτα δεμένο με τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας. Αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι τόσο της καθημερινής διατροφής όσο και των λατρευτικών τελετών. Αναγνώριζαν επίσης τις ιδιότητες του ως καλλυντικό και ως φάρμακο. Ο Ιπποκράτης μάλιστα, πατέρας της Ιατρικής, του απέδιδε πληθώρα θεραπευτικών χρήσεων.

Το κλίμα και το έδαφος της Ελλάδας είναι ιδανικό για την παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιόλαδου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η Ελλάδα είναι πρώτη παγκοσμίως σε παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου σε ποσοστό που ανέρχεται περίπου στο 80% της συνολικής της παραγωγής.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιολαδο θεωρείται το καλύτερο από άποψη ποιότητας. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η χαμηλή οξύτητα η οποία δεν ξεπερνάει το 0,8% ανά 100γρ.. Ξεχωρίζει για την ευχάριστη οσμή και την εξαιρετική του γεύση. Η υψηλή του ποιότητα επιτυγχάνεται χάρις στις ήπιες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια ωρίμανσης του καρπού. Επίσης  σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος συγκομιδής και το  χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην συγκομιδή και την ελαιοποίηση του καρπού που είναι το μικρότερο δυνατό.

Η παραγωγή ελαιόλαδου είναι μια δραστηριότητα με αδιάκοπη συνεχή παρουσία στον ελλαδικό χώρο εδώ και πολλούς αιώνες. Οι ελαιώνες καλύπτουν περίπου το 60% του καλλιεργούμενου εδάφους της Ελλάδας. Οι περιοχές που παράγουν το περισσότερο ελαιολαδο είναι η Πελοπόννησος, η Κρήτη, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου κυρίως η Λέσβος,  η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία και τα νησιά του Ιονίου.

Η Ελλάδα είναι  επίσης η χώρα με τις περισσότερες ποικιλίες ελιάς παγκοσμίως. Η πιο αναγνωρισμένη και διεθνώς βραβευμένη ποικιλία είναι η Κορωνέικη η οποία παράγεται στην Κορώνη της Μεσσηνίας.

Η εξαιρετική ποιότητα του ελληνικού ελαιόλαδου επιβεβαιώνεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έχει αναγνωρίσει 22 είδη ελαιόλαδων ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και 11 είδη ελαιόλαδων ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Επιστημονικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει μέσω ερευνών τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει το ελαιόλαδο στην υγεία και συνεχώς ανακαλύπτονται νέες εφαρμογές.

Ο κύριος λόγος που το ελαιόλαδο είναι τόσο πολύτιμο για την υγεία είναι επειδή είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, Α τοκοφερόλη και βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε συγκεκριμένα λειτουργεί ως φυσικό αντιοξειδωτικό εντός του οργανισμού, πολεμάει τις ελεύθερες ρίζες και κατ’ επέκταση επιβραδύνει την γήρανση του οργανισμού.

Η αντικατάσταση του βουτύρου και άλλων ελαιών στην μαγειρική με ελαιόλαδο έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει στην πρόληψη πολλών  ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και η νόσος Alzheimer μεταξύ άλλων.

Τα τελευταία 20 χρόνια η κατανάλωση ελαιόλαδου παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά 50% και η ζήτηση συνεχώς αυξάνεται. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι όλο και περισσότερες χώρες οι οποίες παραδοσιακά δεν κατανάλωναν ελαιολαδο μυούνται στη χρήση του και αναγνωρίζουν τα ευεργετικά οφέλη του ελαιόλαδου.

Επιδίωξη μας στο motherland  είναι να αναδείξουμε τον πλούτο της ελληνικής γης και να συμβάλλουμε ώστε όλο και περισσότεροι καταναλωτές να γνωρίσουν την εξαιρετική ποιότητα και τα υψηλά διατροφικά χαρακτηριστικά του ελληνικού ελαιόλαδου.