Μερόπη

Βαθμολογία
Υπ. Επικοινωνίας: Μακρόπουλος Ανδρέας
Περιοχή: Ν. Λέσβου
2251 300694 , 6940723100
Γέρα Λέσβου, 81106

Η ιστορία μας

Στο νοτιοανατολικό τμήμα της Λέσβου, στην ορεινή περιοχή του κόλπου Γέρας, σε υψόμετρο 150 μέτρων  και απόσταση 250 μέτρα  από τη θάλασσα, συναντά κανείς τον ελαιώνα της οικογένειάς μας, που αριθμεί περί τα 2.700 αιωνόβια δέντρα.

Ο ελαιώνας μας απλώνεται στα καταπράσινα βουνά της Γέρας, στο νησί της Λέσβου. Βρίσκεται περιτριγυρισμένος από άγριες κυδωνιές, αλλά και πολλών ειδών βότανα, που φύονται ανάμεσα στις ελιές, όπως ρίγανη, θυμάρι, άγρια λεβάντα, τα οποία και μεταφέρουν τα μοναδικά τους αρώματα στο λάδι μας.

Το ελαιόκτημα αυτό πέρασε στην ιδιοκτησία μας από «πάππου προς πάππου». Εκείνοι συνήθιζαν να περνούν σχεδόν όλους τους  χειμερινούς μήνες,  μέσα σε αυτό το ελαιόκτημα, καθώς γι’αυτούς, οι ελιές και το ελαιόλαδο, αποτελούσαν τη βασική πηγή εσόδων. Μάλιστα, είχαν χτίσει και ένα σχετικά ευρύχωρο «ντάμι» για να διαμένουν εκεί την περίοδο της ελαιοκομιδής.  Τα «ντάμια» ήταν πρόχειρα οικήματα που κατασκεύαζαν οι άνθρωποι στους αγρούς για να στεγάσουν ζώα, ζωοτροφές, εργαλεία και τους ίδιους τους ιδιοκτήτες και τους εργάτες, ως πρόχειρες (χειμερινές κυρίως) κατοικίες.  Όνειρό μας ήταν να αναπαλαιώσουμε αυτό το παραδοσιακό οίκημα, να το διαμορφώσουμε με μεράκι και σεβασμό στους προγόνους μας.

Ο ελαιώνας μας είναι διαμορφωμένος με τα λεγόμενα «σέτια», δηλαδή τις μεγάλες οριζόντιες επίπεδες επιφάνειες εδάφους  που είναι κατασκευασμένες από απλή ξερολιθιά (ακατέργαστη πέτρα χωρίς τη χρήση κονιάματος), οι οποίες χρησιμεύουν κυρίως στο να εμποδίσουν τη διάβρωση του εδάφους, καθώς και στο να συγκρατούν το χώμα γύρω από τα ελαιόδενδρα και να φύονται τα διάφορα αρωματικά βότανα. Για τον ίδιο σκοπό γύρω από κάθε ξεχωριστό ελαιόδεντρο έχουν χτιστεί ημικύκλιες μικρές «πεζούλες» προκειμένου να συγκρατούν καλύτερα το νερό και έτσι να αυξάνεται η καρποφορία. Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως λόγω της ορεινότητας των ελαιώνων της Γέρας και την ανάγκη για την κατασκευή των «σετιών», είχε αναπτυχθεί μια ιδιαίτερη και διακριτή κατηγορία του παραδοσιακού επαγγέλματος των «πετράδων» της Λέσβου, που απαιτούσε ειδικές τεχνικές, οι οποίες μεταβιβάζονταν συνήθως στο πλαίσιο της οικογενειακής παράδοσης.

 

Το ελαιόλαδό μας

Υιοθετούμε σαν βασική μας αρχή πως η καλλιέργεια της ελιάς πρέπει να ακολουθεί το φυσικό κύκλο ζωής της. Περιποιούμαστε με πολύ φροντίδα και αγάπη τα ελαιόδεντρά μας, από το δέσιμο του ανθού της ελιάς μέχρι το μάζεμα, ακολουθώντας τους κανόνες βιολογικής γεωργίας.

Φιλοσοφία μας είναι πως η παραγωγή του ελαιολάδου πρέπει να διασφαλίζει την εξαιρετική ποιότητά του, αλλά και όλες τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητές του, καθώς και την χαρακτηριστική φρουτώδη γεύση και το πλούσιο άρωμα.

Η φύση του ελαιώνα της Γέρας και ιδιαίτερα η ποικιλία ελιάς «Κολοβή»,  αλλά και η καθημερινή μας ενασχόληση και επίμονη προσπάθεια καθιστούν το βιολογικό ελαιόλαδο «Μερόπη» ως ένα προϊόν απαράμιλλης γεύσης και ποιότητας.

Παραγωγή

Ο ελαιώνας μας δεν ποτίζεται τεχνητά και διατηρείται καθαρός, τόσο από χημικά όσο και από οργανικά λιπάσματα εδώ και περίπου 20 χρόνια.  Χρησιμοποιούμε μόνο την ελέυθερη βόσκηση των ζώων, η οποία λειτουργεί και ως φυσική λίπανση.

Η ελαιοσυγκομιδή, ή αλλιώς το «λιομάζεμα», όπως συνηθίζεται να αποκαλείται στην περιοχή της Γέρας,  ξεκινά στις αρχές Νοεμβρίου με τις ελιές να είναι πράσινες (άγουρες) και ολοκληρώνεται τέλος Φεβρουαρίου, ένα στάδιο πριν ωριμάσει ο καρπός, έχοντας το χαρακτηριστικό ελαφρύ μωβ χρώμα.

Οι ελιές μαζεύονται με τα χέρια, συσκευάζονται σε τσουβάλια και άμεσα, μέσα στην ίδια ημέρα, φροντίζουμε να μεταφερθούν στο ελαιοτριβείο της περιοχής, για να γίνει η ελαιοποίησή τους. Κατ’αυτόν τον τρόπο διατηρείται χαμηλή η οξύτητα του ελαιολάδου  (0,3). Η έκθλιψη γίνεται εν ψυχρώ,δηλαδή μετά το πλύσιμο και την πολτοποίηση του καρπού η ελαιοζύμη θερμαίνεται κάτω από τους 26°С, αφού όπως είναι γνωστό σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες, το ελαιόλαδο χάνει μεγάλο μέρος των βιταμινών και των θρεπτικών συστατικών του. Έπειτα, αποθηκεύεται στις ιδιόκτηκες ανοξείδωτες δεξαμενές μας, οι οποίες πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές. Με πολλαπλές μεταγγίσεις των δεξαμενών, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πετυχαίνουμε την απομάκρυνση των ιζημάτων από το ελαιόλαδο και έτσι λοιπόν το ελαιόλαδό μας  φτάνει σε εσάς σαν φυσικός χυμός ελιάς !

 Μετά την περίοδο της συγκομιδής αρχίζει αμέσως η περιποίηση των ελαιόδεντρων, με πρώτη εργασία το κλάδεμα και φυσικά η φροντίδα συνεχίζεται όλο τον χρόνο, με βιολογικό τρόπο !

 

Βραβεία

Το Ελαιόλαδο μας κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τυποποιημένο στην Ελληνική αγορά στις αρχές Μαρτίου 2012. Ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του κέρδισε το χάλκινο βραβείο γεύσης 2012 στο 5ο Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιολάδου, ανάμεσα σε 105 ελαιόλαδα από όλη την Ελλάδα με μεγάλο ανταγωνισμό, αφού στο διαγωνισμό συμμετείχαν Περιφέρειες με μεγάλη παράδοση στην παραγωγή ελαιολάδου όπως η Πελοπόννησος, η Κρήτη και η Στερεά Ελλάδα.

Τον Μάϊο του 2013 στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό "Κότινος" το ελαιόλαδο Μερόπη κατακτά διπλό βραβείο ! Χρυσό βραβείο ποιότητας ΚΟΤΙΝΟΣ 2013 καθώς και χάλκινο βραβείο συσκευασίας ΚΟΤΙΝΟΣ 2013 !

Great Taste Awards 2013 ! Στα Όσκαρ των βραβείων γεύσης το "Μερόπη" βραβεύεται με χρυσό βραβείο ! Πρόκειται για τον μεγαλύτερο διαγωνισμό γευσιγνωσίας στον κόσμο, με τους πιο αξιόπιστους γευσιγνώστες που ξεπερνάνε σε αριθμό τους τετρακόσιους ! 

Η προσπάθεια μας επιβραβεύεται και αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε !!!

Βιολογικά - Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδό μας είναι πιστοποιημένο βιολογικό προϊόν από τον οργανισμό ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικής γεωργίας ΒιοΕλλάς.

Η ποιότητά του, η φήμη του αλλά και τα χαρακτηριστικά του το κατατάσσουν σε προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε)

Το προϊόν μας διατίθεται σε μπουκάλι των 250 ml, 500 ml και σε τενεκεδάκι του ενός (1)λίτρου και τενεκέ πέντε (5)λίτρων σε επιλεγμένα καταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Άλλες κατηγορίες προϊόντων του παραγωγού:
Όνομα
Επώνυμο
Email
Τηλέφωνο
Σχόλια
Αξιολόγηστε αυτόν τον παραγωγό

κακός

μέτριος

καλός

πολύ καλός

εξαιρετικός
Ονοματεπώνυμο
Email
Σχόλια