Ζυμαρικα

Ζυμαρικά

Ζυμαρικά

Σάλτσες

Σάλτσες

Ζυμαρι

Αν και τα ζυμαρικά είναι συνδυασμένα στο μυαλό των περισσοτέρων με την Ιταλία λίγοι γνωρίζουν ότι τα ζυμαρικά είναι ενταγμένα στο διαιτολόγιο των Ελλήνων από την αρχαιότητα.

Η μακαρονάδα είναι από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Η πιο απλή συνταγή που ταιριάζει με όλα σχεδόν τα ζυμαρικά είναι αυτή με ζεματισμένο λάδι ή βούτυρο και τριμμένο τυρί. Η πιο κλασσική συνταγή είναι με κόκκινη σάλτσα ντομάτας με προσθήκη μυρωδικών όπως βασιλικό και ρίγανη. Εξίσου δημοφιλή είναι και τα μακαρόνια με κιμά και η καρμπονάρα. Σερβίρεται απαραιτήτως με τριμμένο σκληρό τυρί όπως η κεφαλογραβιέρα, η παρμεζάνα ή το πεκορίνο.

Στην Ελλάδα το κλασσικό μακαρόνι φτιάχνεται συνήθως από σιμιγδάλι που είναι το αποτέλεσμα άλεσης του σκληρού σιταριού και νερό. Περιέχει επίσης αυγά, πρόβειο ή αγελαδινό γάλα. Μπορεί να περιέχει και άλλα υλικά για την ενίσχυση της γεύσης όπως ντομάτα, σπανάκι, καρότο, πιπεριά, μελάνι σουπιάς κ.α.

Τα χειροποίητα ζυμαρικά απέχουν κατά πολύ από αυτά του εμπορίου σε γεύση και θρεπτική αξία καθώς χρησιμοποιούν πιο αγνά και φρέσκα υλικά. Στην Ελλάδα υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά και έχουμε αμέτρητες επιλογές.

Τα πιο διαδεδομένα παραδοσιακά ζυμαρικά είναι οι χυλοπίτες, το κριθαράκι, το κοχύλι, το κοφτό μακαρονάκι, ο τραχανάς και το πλιγούρι.

Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας συναντάμε τοπικές σπεσιαλιτέ με βάση τους τα ζυμαρικά.

Στη Κάλυμνο, οι τοπικές μακαρούνες σερβίρονται με καμένο βούτυρο και το ντόπιο τυρί τη σιτάκα. Στη Κέρκυρα η παστιτσάδα φτιάχνεται με χοντρό τρύπιο μακαρόνι και κότα ή κόκορα. Στην Πελοπόννησο μια πολύ διαδεδομένη συνταγή είναι το μοσχαράκι με χυλοπίτες. Το βενετσιάνικο παστίτσιο της Κέρκυρας και των Κυθήρων είναι μία πρωτότυπη πίτα με κρούστα. Το σιρόν είναι μια ποντιακή σπεσιαλιτέ. Είναι κυλινδρικά ζυμαρικά σαν σπείρα που τρώγονται με ειδικό μαλακό τυρί το πασκιτάν. Οι σκορδομακαρούνες είναι μια σπεσιαλιτέ της Κω. Πρόκειται για κριθαρένια ζυμαρικά που σερβίρονται με γλίνα και τριμμένο τυρί. Τα αλαζάνια είναι τυλιχτές χυλοπίτες σαν χωνιά από την Κάσο και την Κω. Σερβίρονται με σάλτσα από καραμελωμένα κρεμμύδια και μαλακό τυρί σαν γιαούρτι. Τα πέτουρα είναι τοπική σπεσιαλιτέ της κεντρικής Μακεδονίας που μοιάζει πολύ με τις χυλοπίτες. Το Μαντί είναι επίσης διαδεδομένο στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Πρόκειται για ζυμαρικά που μοιάζουν με ραβιόλια και έχουν γέμιση με κρέας, τυρί ή σοταρισμένα κρεμμύδια. Προψήνονται μέχρι να ξεραθούν και στη συνέχεια μαγειρεύονται σε ζωμό κρέατος. Το κισκίς είναι ζυμαρικά σε σφαιρικό σχήμα σαν κουσκους που έχουν ως βάση τους το σιτάλευρο, το γάλα και τα αυγά.