Μελι

Μέλι

Μέλι

Προϊόντα Μέλισσας

Προϊόντα Μέλισσας

Μέλι

Ως μελι ορίζεται η γλυκιά ουσία που παράγουν οι μέλισσες του είδους Apis mellifera από το νέκταρ των φυτών. Για να παράγουν ένα κιλό μελι οι μέλισσες επισκέπτονται περίπου τέσσερα εκατομμύρια φυτά. Είναι ένα απολύτως φυσικό προϊόν που αποτελείται από δεκάδες θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργεία του οργανισμού. Το μελι περιέχει φρουκτόζη, γλυκόζη, ένζυμα, αμινοξέα, ιχνοστοιχεία όπως νάτριο, ασβέστιο, κάλιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, θείο, ψευδάργυρο, βιταμίνες (Β6, θιαμίνη, νιασίνη, ριβοφλαβίνη) και αντιοξειδωτικές ουσίες. Το μελι επομένως δικαίως θεωρείται από τις πιο θρεπτικές και υγιεινές τροφές που υπάρχουν.

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το μελι, αν ενταχθεί στην καθημερινή μας διατροφή χαρίζει ευεξία, καθυστερεί την γήρανση του οργανισμού και προλαμβάνει πλήθος ασθενειών. Το μελι ως τροφή αφομοιώνεται γρήγορα από τον οργανισμό και λειτουργεί ως φυσικό τονωτικό.

Το μελι χρησιμοποιείται ευρέως στη φαρμακοβιομηχανία και στη βιομηχανία καλλυντικών. Το μέλι φημίζεται για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του και μπορεί να συμβάλει στην ανάρρωση. Έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα υψηλού πυρετού και καταπραΰνει τον ερεθισμένο λαιμό. Έχει επίσης αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και βοηθάει στην γρήγορη επούλωση των τραυμάτων.

Το μέλι είναι ένα προϊόν που μπορεί να διατηρηθεί για χρόνια με σωστή αποθήκευση. Πρέπει να διατηρείται μακριά από ζέστη, ήλιο και φως. Με την πάροδο του χρόνου το μελι υφίσταται κάποιες μεταβολές. Αποκτά πιο σκούρο χρώμα, πιο βαριά γεύση και συνήθως κρυσταλλώνει. Αυτό το φυσικό φαινόμενο ωστόσο δεν επηρεάζει καθόλου την θρεπτική αξία που έχει το μελι.

Ειδικότερα το ελληνικό μελι θεωρείται από τα καλύτερα στο κόσμο. Αυτό οφείλεται στο κλίμα της Ελλάδας, στον παραδοσιακό τρόπο της μελισσοκομίας αλλά κυρίως στην πλούσια χλωρίδα της χώρας μας. Στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες άνθη, αρωματικά φυτά και βότανα που δεν απαντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο.  Η ελληνική φύση παράγει μελι που ξεχωρίζει όχι μόνο για το πλούσιο άρωμα και τη γεύση του αλλά και για την υψηλή διατροφική του αξία.

Στην Ελλάδα έχουμε οκτώ γηγενείς ποικιλίες μελι: πεύκο, ελάτη, καστανιά, ερείκη, θυμάρι, πορτοκαλιά, βαμβάκι και ηλίανθος. Κάθε ποικιλία παίρνει το όνομά της από το κύριο είδος φυτού από το οποίο προέρχεται το μελι. Οι μεγαλύτερες ποσότητες μελιού προέρχονται από το πεύκο, το θυμάρι και το έλατο. Η συνολική παραγωγή της Ελλάδας σε μελι είναι περίπου 14.000 τόνοι το χρόνο.

Η μελισσοκομία είναι διαδεδομένη σε όλη την ελληνική επικράτεια. Η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό επαγγελματιών μελισσοκόμων και την μεγαλύτερη πυκνότητα κυψελών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στον κόσμο. Οι περιοχές με τον μεγαλύτερο αριθμό μελισσιών και μελισσοκόμων είναι η Μακεδονία, η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Στερεά Ελλάδα και η Εύβοια.

Το ελληνικό μελι εξάγεται σε πολλές χώρες. Η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κύπρος, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ είναι οι χώρες στις οποίες εξάγεται η μεγαλύτερη ποσότητα.

Το ελληνικό μέλι διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού λόγω της απαράμιλλης ποιότητάς του. Αν και είναι ένα ελληνικό προϊόν που χαίρει διεθνούς αναγνώρισης υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια ανάπτυξης. Αυτή τη στιγμή η ετήσια παγκόσμια παραγωγή μελιού δεν καλύπτει τη ζήτηση η οποία συνεχώς αυξάνεται.  Το ελληνικό μέλι επομένως με την σωστή προβολή έχει την δυνατότητα να γίνει ένα από τα κυριότερα εξαγωγικά προϊόντα της χώρας μας.