Το μελισσόμελο

Βαθμολογία
0 Κριτικές
Υπ. Επικοινωνίας: Σταθάκης Φραγκίσκος
Περιοχή: Ν. Χανίων
2822024098 , 6944174155
Καλάθενες Κισσάμου, 73400

Διαδρομή στο χρόνο

Η ενασχόληση της οικογένειάς μας με την μελισσοκομία ξεκίνησε 1963, όταν ο πατέρας μας, Στέλιος Σταθάκης, απέκτησε τα πρώτα μελίσσια διανύοντας μια επιτυχημένη πορεία. Μετά από χρόνια συνεχούς προσπάθειας, με αγάπη και μεράκι για τη μελισσοκομία, η οικογενειακή μας επιχείρηση πέρασε στις επόμενες γενιές συνεχίζοντας τη παραγωγή με το ίδιο πάθος και υπευθυνότητα. Νιώθουμε ιδιαίτερα τυχεροί που ζούμε σ’ αυτό το νησί με την ιδιαίτερη εδαφική μορφολογία.

Κρήτη, η πατρίδα του μελιού

Η Κρήτη είναι το νοτιότερο σημείο της Ελλάδος με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, γεγονός που συμβάλλει στην ανάπτυξη και ανθοφορία πολλών ποικιλιών αρωματικών φυτών και βοτάνων κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Είναι τόπος πλούσιος σε αυτοφυή φυτά, όπως θυμάρι, φασκόμηλο, πεύκο, δίκταμο και βέβαια τα καλλιεργούμενα εσπεριδοειδή. Αυτά προσφέρουν στις κρητικές μέλισσες την αγαπημένη τους τροφή…το μέλι!

Μέλι και υγεία

Αυτό το εξαιρετικό προϊόν, περιέχει τέτοια σάκχαρα που το καθιστούν ικανό να χρησιμοποιείται ακόμη και σε περιπτώσεις σακχαρώδους διαβήτη. Είναι μια τροφή πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές / αντικαρκινικές ουσίες. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες που έχουν γίνει, μια χημική ένωση, μια τριολη, παρούσα αποκλειστικά στο θυμαρίσιο μέλι, αυξάνει τις χημειοπροφυλακτικές ιδιότητες του, ειδικά κατά του καρκίνου του μαστού, της μήτρας και του προστάτη. Δίνει ενέργεια στους μυς, διαύγεια στο μυαλό, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα. Η τακτική χρήση του δίνει σφρίγος στον οργανισμό και συντελεί στην παράταση της ζωής. Παράλληλα είναι πλούσιο σε χαλκό, βόριο, ασβέστιο και σίδηρο. Η ελληνική νομοθεσία για να χαρακτηρίσει ως θυμαρίσιο ένα μέλι, αυτό πρέπει να έχει >18% γυρεόκοκκους θυμαριού. Να σημειωθεί ότι το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο σε άλλες μεσογειακές χώρες (Ιταλία ,Ισπανία) που συναντούμε θυμαρίσια μέλια.

Παραγωγή – Εμπορική αξία

Η παραγωγή του ανέρχεται στο 10% της συνολικής παραγωγής του μελιού στην Ελλάδα. Είναι το διασημότερο μέλι στην Ελλάδα και λογω των ιδιαίτερων οργανοληπτικών του χαρακτηριστικών είναι η σημαντικότερη κατηγορία του ελληνικού μελιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ ανήκει στην κατηγορία των ανθομελων πλέον θεωρείται και εξετάζεται σαν μια ξεχωριστή κατηγορία μελιού. Η εξαιρετική του ποιότητα και η υψηλή του εμπορική αξία είναι η αιτία που εμφανίζονται κρούσματα νοθείας και παραπλάνησης του καταναλωτή. Συχνά πωλουνται ως θυμαρίσια, μέλια διαφόρων φυτικών προελεύσεων ακόμα και εισαγόμενα. Επίσης λογω της φήμης που έχουν τα θυμαρίσια μέλια ορισμένων περιοχών, πχ Κρήτης, Κυθήρων, χαρακτηρίζονται με αυτούς τους γεωγραφικούς προσδιορισμούς θυμαρίσια μέλια άλλων περιοχών με στόχο υψηλή τιμή πώλησης στην αγορά. Η γνώση της γεωγραφικής προέλευσης του θυμαρίσιου μελιού είναι αναγκαία και αποτελεί βασική προϋπόθεση για τον προσδιορισμό της ταυτότητας του μελιού, για την τεκμηρίωση της ποιότητας του,για την ανάδειξη ιδιαίτερων τοπικών χαρακτηριστικών και για την προστασία του καταναλωτή. Τέλος η τιμή του οφείλεται και στο γεγονός ότι, αν αναμειχθεί με άλλους τύπους μελιών (ακόμα και σε μικρές ποσότητες), επηρεάζει καθοριστικά το άρωμά τους

Θυμαρίσιο μέλι

Το Κρητικό Θυμαρίσιο μέλι είναι απολύτως φυσικό προϊόν, μοναδικό στον κόσμο λόγω της ιδιαιτερότητας των περιοχών στις οποίες παράγεται, περιοχές με ενδημική βλάστηση. Η θάλασσα που περιβάλλει το νησί προσδίδει στο μέλι από θυμάρι μια ιδιαίτερη γεύση και ένα μοναδικό άρωμα που το κάνει να ξεχωρίζει στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Ουσιαστικά η σπάνια βιοποικιλότητα της Κρήτης, το άρωμα και η ξεχωριστή γεύση είναι που χαρακτηρίζει το κρητικό θυμαρίσιο μέλι, αυτά είναι που το κατατάσσουν πρώτο σε ποιότητα στον κόσμο.
Οι μέλισσες μας από μέσα Μαΐου βρίσκονται στην περιοχή της Κίσσαμου, όπου και δραστηριοποιούμαστε και ειδικότερα στο ακρωτήριο Γραμβούσα , το Ελαφονήσι, τα Αρχαία Φαλασαρνα όπου και ευδοκιμούν τα θυμάρια. Βασικό μας μέλημα είναι η υψηλή ποιότητα του μελιού μιας και οι παραπάνω τοποθεσίες προσφέρουν μέλι υψηλής ποιότητας και γεύσης.

Πευκοθύμαρο

Το Πευκοθύμαρο είναι ένα μέλι το οποίο παράγεται κατ’ αποκλειστικότητα στην Κρήτη και μόνο. Την περίοδο μετά τον τρύγο των θυμαριών μεταφέρουμε τα μελίσσια στο ορεινά πευκοδάση της Κρήτης -Σελακανο, Κρούστα Λασιθίου και Ανωπολη Σφακίων. Συλλέγεται από τέλη Αυγούστου μέχρι και τον Σεπτέμβριο .Οι μέλισσες συλλέγουν μέλι από τα όψιμα θυμάρια και από τις πρώτες εκκρίσεις των πεύκων. Έτσι οι μέλισσες με φυσικό τρόπο κάνουν την μίξη του θυμαρίσιου μελιού με το μελίτωμα του πεύκου. Αυτό είναι το Πευκοθύμαρο Κρήτης. Σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου η μίξη αυτή γίνεται με τεχνητό τρόπο και δεν θεωρείται πευκοθύμαρο. Το πευκοθύμαρο είναι ένα μέλι που προσφέρει τα πολύτιμα ένζυμα που περιέχουν τα μέλια από μελιτώματα σε συνδυασμό με τα συστατικά του θυμαριού. Έχει κεχριμπαρένια όψη καραμελώδη υφή, λιγότερο γλυκιά γεύση από το θυμάρι και δεν κρυσταλλώνει.

Επίλογος

Είμαστε μελισσοκόμοι και όχι τυποποιητές. Συσκευάζουμε και διοχετεύουμε αποκλειστικά και μόνο το δικό μας μέλι στην αγορά. Οι ποσότητες είναι περιορισμένες και ανάλογες πάντα του αριθμού των κυψελών που εκμεταλλευόμαστε , αλλά και των καιρικών συνθηκών. Η διαδρομή από την κυψέλη προς το βάζο γίνεται με σεβασμό στο προϊόν, χωρίς να υφίσταται αλλοιώσεις τηρώντας πάντα τους κανόνες υγιεινής.

Μέλι - Μέλι

 

Μέλι

  • Μέλι Θυμαρίσιο
  • Μέλι Πευκοθύμαρο

 

Προϊόντα Μέλισσας

  • Κεραλοιφή
Άλλες κατηγορίες προϊόντων του παραγωγού:
Όνομα
Επώνυμο
Email
Τηλέφωνο
Σχόλια
Αξιολόγηστε αυτόν τον παραγωγό

κακός

μέτριος

καλός

πολύ καλός

εξαιρετικός
Ονοματεπώνυμο
Email
Σχόλια
Δείτε σχόλια
Κριτικές