Βοτανα

Μπαχαρικά και Αρωματικά

Μπαχαρικά και Αρωματικά

Αφεψήματα

Αφεψήματα

Αιθέρια Έλαια και Καλλυντικά

Αιθέρια Έλαια και Καλλυντικά

Μπαχαρικα

ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ

Όλοι σχεδόν οι αρχαίοι πολιτισμοί ανεξάρτητα με την περιοχή στην οποία αναπτύχθηκαν ασχολήθηκαν με την μελέτη των βοτάνων και των φυτών αναζητώντας στη φύση θεραπευτικές λύσεις.

Στην αρχαία Ελλάδα τόσο ο Ιπποκράτης όσο και ο Γαληνός, οι σπουδαιότεροι γιατροί τις αρχαιότητας, μελέτησαν εκατοντάδες φυτά αφήνοντας πλούσια παρακαταθήκη σχετικά με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες στους μεταγενέστερους.

Στην νεότερη Ελλάδα, οι παλαιότερες γενιές  ειδικότερα είχαν πολύ πιο στενή επαφή με την φύση και γνώριζαν εμπειρικά τις φαρμακευτικές ιδιότητες των φυτών. Γνώριζαν τις ονομασίες τους, τους τρόπους καλλιέργειας ή συλλογής, την χρήση τους και η γνώση αυτή μεταδίδονταν από γενιά σε γενιά.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια και την χρήση των βοτάνων. Ειδικότερα για την καλλιέργεια αρωματικών φαρμακευτικών φυτών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει μια γενικότερη στροφή των καταναλωτών προς τα φυσικά προϊόντα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η Ελλάδα έχει τις ιδανικές κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες για την καλλιέργεια αρωματικών βοτάνων. Είναι επίσης η τρίτη σε βιοποικιλότητα χώρα στον πλανήτη. Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 6.000 είδη και τα 600 περίπου είναι αρωματικά και φαρμακευτικά βότανα.

ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

Τα μπαχαρικά είναι τα αποξηραμένα τμήματα ενός φυτού, που περιέχουν πικάντικες και αρωματικές ουσίες. Μπορεί να είναι ρίζες, βολβοί, φύλλα, σπόρια, καρποί, άνθη, οφθαλμοί και φλοιοί. Τα φυτά από τα οποία προέρχονται τα μπαχαρικά είναι αυτοφυή ή καλλιεργούνται.

Έχουν έντονο άρωμα και γεύση και συνήθως χρησιμοποιούνται στις συνταγές για βελτιώσουν τη γεύση του φαγητού. Πέρα όμως από την γευστική ενίσχυση πολλά μπαχαρικά χρησιμοποιούνται και ως φυσικά συντηρητικά στα τρόφιμα χάρις τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. 

Χρησιμοποιούνται επίσης για θεραπευτικούς σκοπούς, σαν αφροδισιακά, στις θρησκευτικές τελετουργίες, σαν χρωστικές κ.α.

Επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία μας. Ορισμένες ουσίες που περιέχονται στα μπαχαρικά φαίνεται ότι παρέχουν προστασία από ασθένειες όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το εγκεφαλικό αλλά και πολλές μορφές καρκίνου.

Πολλά μπαχαρικά όπως το γαρίφαλο, η κανέλα, το σινάπι, το μοσχοκάρυδο, το κόλιαντρο, το κύμινο, το κάρδαμο, το πιπέρι έχουν αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες.

 

ΒΟΤΑΝΑ

Βότανα είναι όλα τα φυτά των οποίων οι ρίζες, οι μίσχοι, τα φύλλα, τα άνθη ή και ολόκληρα, χρησιμεύουν ως τροφή ή θεραπεία.

Τα βότανα έχουν αναρίθμητες χρήσεις. Χρησιμοποιούνται στη γαστρονομία και την βιομηχανία τροφίμων και ποτών για την βελτίωση της γεύσης, ως θεραπευτικά αφεψήματα, στη φαρμακοβιομηχανία, στη βιομηχανία καλλυντικών, στην αρωματοποιία

Τα πιο χαρακτηριστικά βότανα της ελληνική χλωρίδας είναι ο βασιλικός, ο δυόσμος, η ρίγανη, η δάφνη, η μέντα, ο μαϊντανός, ο μάραθος, ο άνηθος, ο κρόκος, το φασκόμηλο, το θυμάρι, η λεβάντα, το χαμομήλι και το δίκταμο