Ποτα

Κρασί

Κρασί

Χυμοί και Αναψυκτικά

Χυμοί και Αναψυκτικά

Μπύρες

Μπύρες

Ούζο και Τσίπουρο

Ούζο και Τσίπουρο

Ξύδι

Ξύδι

Κρασι

Η Ελλάδα διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από ποτά και αποστάγματα. Το μεσογειακό κλίμα ευνοεί την καλλιέργεια του αμπελιού, πολλών φρούτων και λαχανικών καθώς και  πληθώρα αρωματικών φυτών και βοτάνων κατάλληλα για απόσταξη ή αρωματισμό των αλκοολούχων ποτών.

Το κρασί είναι το κατεξοχήν ποτό των Ελλήνων και είναι συνυφασμένο με την Ελλάδα από την αρχαιότητα ακόμη. Το κρασί που προέρχονταν από τη Σάμο και τη Νεμέα ήταν από τα πιο περιζήτητα. Αλλά και ο σημερινός ελληνικός αμπελώνας παράγει κρασιά υψηλής ποιότητας, αναβαθμίζεται συνεχώς και έχει κατακτήσει δικαίως διεθνή αναγνώριση. Πολλές γηγενής ποικιλίες έχουν αναγνωριστεί ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Πέρα από το κρασί η Ελλάδα φημίζεται για άλλο ένα ποτό το οποίο είναι συνδυασμένο με το ελληνικό καλοκαίρι στο μυαλό ξένων και ντόπιων. Πρόκειται για το γνωστό σε όλους μας ούζο το οποίο είναι ένα απόσταγμα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Το ούζο είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παράγεται από τη μείξη αιθυλικής αλκοόλης  γεωργικής προέλευσης, νερού και διαφόρων αρωματικών βοτάνων ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται απαραίτητα και ο γλυκάνισος. Εκτός από το γλυκάνισο υπάρχουν πολλά ακόμη αρωματικά φυτά και καρποί που χρησιμοποιούνται προκειμένου το ούζο να αποκτήσει το ιδιαίτερο άρωμα του όπως ο κορίανδρος, ο μάραθος, η μαστίχα, η κανέλα, το γαρύφαλλο, το κάρδαμο, η μέντα κ.α. Η διαδικασία απόσταξης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για το τελικό προϊόν. Παραδοσιακά η απόσταξη γίνεται σε χάλκινους άμβυκες (καζάνια). Το απόσταγμα προκειμένου να φέρει την εμπορική επωνυμία ούζο πρέπει να έχει αλκοολικό βαθμό τουλάχιστον 37,5% vol..

Το τσίπουρο είναι ένα απόσταγμα που προκύπτει από τα στέμφυλα τα οποία είναι ότι απομένει από τα σταφύλια μετά την συμπίεσή τους ώστε να παραχθεί το κρασί. Παρεμφερή ποτά στο χώρο της Μεσογείου που μοιάζουν πολύ στη γεύση με το τσίπουρο είναι η γκράπα της Ιταλίας και το αράκ στη Μέση Ανατολή. Κατά τη διάρκεια της απόσταξης πολλές φορές προστίθενται και κάποια αρωματικά φυτά για τον αρωματισμό του. Το τσίπουρο συνήθως έχει 36 με 45 αλκοολικούς βαθμούς. Το τσίπουρο είναι πολύ διαδεδομένο ποτό απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας και είναι πολλοί αυτοί που παράγουν τσίπουρο σε μικρές ποσότητες και σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

Ένα ποτό το οποίο είναι επίσης ενταγμένο στην καθημερινότητα του σύγχρονου Έλληνα είναι η μπύρα. Η μπύρα είναι ένα αλκοολούχο ποτό με βασικά συστατικά την βύνη (η οποία τις περισσότερες φορές προέρχεται από κριθάρι) το νερό και το λυκίσκο. Τα τελευταία χρόνια η ελληνική ζυθοποιία γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη και είναι πλέον πολλές οι περιοχές που παράγουν υψηλής ποιότητας μπύρες. Οι πιο διαδεδομένες και αναγνωρίσιμες είναι η μπύρα Mythos, Fix και Αλφα. Υπάρχουν όμως και πολλές μικροζυθοποιίες που παράγουν μπύρες με ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά όπως η μπύρα Volkan που παράγεται στη Σαντορίνη, η μπύρα Νέδα από τη Μεσσηνία, η μπύρα Ζέος από το Άργος, η μπύρα Βεργίνα από την Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης ΑΕ, η μπύρα Εζα ζ και Blue Island που παράγεται στην Αταλάντη, η μπύρα Νήσος από την Τήνο και πολλές ακόμα.

Ένα προϊόν που είναι ενταγμένο στη μεσογειακή διατροφή και στην ελληνική κουζίνα είναι το ξύδι. Το ξύδι παράγεται συνήθως από κρασί. Είναι όμως δυνατό να παραχθεί και από μήλα, ντομάτα, ρύζι ή μπύρα. Τα πιο γνωστά είδη ξυδιού είναι το κόκκινο, το λευκό και το βαλσάμικο. Καθώς η Ελλάδα διαθέτει κορυφαία ποιότητα πρώτης ύλης το ξύδι που παράγεται είναι επίσης ιδιαίτερα γευστικό.

Χάρις στα φρούτα και τα λαχανικά που βρίσκουμε σε αφθονία στην Ελλάδα, η χώρα μας παράγει επίσης και εξαιρετικής ποιότητας χυμούς και αναψυκτικά. Η πορτοκαλάδα, η λεμονάδα, η βυσσινάδα, η σόδα και η γκαζόζα είναι οι παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις στα αναψυκτικά.  Οι χυμοί παράγονται σε πολύ περισσότερες γεύσεις ανάλογα με τις πρώτες ύλες κάθε περιοχής. Οι φυσικοί χυμοί παράγονται χωρίς την προσθήκη συντηρητικών ή χρωστικών. Μερικές από τις πιο γνωστές ελληνικές εταιρείες παραγωγής χυμών είναι οι: Όλυμπος, Έψα, Λούξ, Κλιάφα κ.α.