Κρασι

Κτήμα Βίβλια Χώρα
Περιοχή: Ν. Καβάλας
Το Κτήμα Βιβλία Χώρα βρίσκεται στις πλαγιές του Παγγαίου ΄Ορους, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας. Οι δημιουργοί του, οι οινολόγοι Βασίλης Τσακτσαρλής και Βαγγέλης Γεροβασιλείου, εγκατέστησαν εκεί το 1998 έναν αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας, που σήμερα έχει...
Robola Cooperative of Cephalonia
Περιοχή: Ν. Κεφαλληνίας
Ο Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας (έτος ίδρυσης 1982) συγκεντρώνει και επεξεργάζεται το 85% περίπου της παραγωγής σταφυλιού της ποικιλίας ρομπόλα Κεφαλλονιάς. Αυτού δηλαδή του νησιού που εκτός από το πιο ορεινό του Ιονίου πελάγους, είναι...
Vakakis Wines
Περιοχή: Ν. Σάμου
Η εταιρεία μας ιδρύθηκε το 2011. Όραμα και οδηγός των Vakakis Wines είναι η δημιουργία περιορισμένου αριθμού φιαλών κρασιών υψηλής ποιότητας. Στην παραγωγή των προϊόντων μας δίνουμε όλη μας τη βαρύτητα στην επιλογή της πρώτης ύλης και στη διαδικασία ...
Αμπελώνες Rira
Περιοχή: Ν. Αχαΐας
Θα σας προτείνουμε γεύσεις, θα σας βοηθήσουμε να στρώσετε το τραπέζι σας, θα σας μάθουμε μυστικά και θα σας αποκαλύψουμε ομορφιές που εμείς ζούμε καθημερινά.
Οινοποιία Παπαντώνη
Περιοχή: Ν. Αργολίδος
Δημιουργούμε ένα μόνο κρασί με το όνομα "ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ". Στόχος μας είναι να φτιάχνουμε το καλύτερο "ΑΓΙΟΡΓΗΤΙΚΟ" εφαρμόζοντας την κλασική μέθοδο ερυθράς οινοποίησης.

Κρασί

Η γεωγραφία και το ήπιο  μεσογειακό κλίμα της Ελλάδας ευνόησαν την καλλιέργεια του αμπελιού από τα αρχαία χρόνια. Οι Έλληνες αποδείχτηκαν δεινοί οινοποιοί. Το κρασί, μέσω του εμπορίου, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στον τότε γνωστό κόσμο. Σύμφωνα με την μυθολογία το κρασί ήταν το δώρου του θεού Διόνυσου προς τους ανθρώπους. Ήταν αυτός που τους έμαθε πώς να καλλιεργούν το αμπέλι και να παράγουν το κρασι.

Το κρασι ήταν το αγαπημένο ποτό των αρχαίων Ελλήνων. Συντρόφευε το καθημερινό φαγητό, τα συμπόσια, τις θρησκευτικές τελετές. Αλλά και στη σύγχρονη εποχή το κρασι παραμένει εξίσου δημοφιλές μεταξύ των Ελλήνων. Συνοδεύει τόσο τα καθημερινά γεύματα όσο και τις επίσημες εκδηλώσεις και ταιριάζει γευστικά με πληθώρα συνταγών από τις πιο παραδοσιακές έως τις πιο πειραματικές.

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού αμπελώνα είναι ο μεγάλος γεωγραφικός κατακερματισμός που δημιουργεί μικρά οικοσυστήματα με μοναδικά γνωρίσματα το καθένα. Στην Ελλάδα βρίσκουμε 300 διαφορετικές γηγενείς ποικιλίες σταφυλιού οι οποίες μπορούν να παράγουν πολλών ειδών κρασι. Κάθε μπουκάλι κρασι έχει τη δική του ταυτότητα και κουβαλάει όλα τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του τόπου του, τις τοπικές γεύσεις και τα αρώματα.

Η ποιότητα και η γεύση του επηρεάζεται δε σημαντικά από τα βαρελια κρασιου στα οποία φυλάσσεται. Τα βαρελια κρασιου που προτιμούν οι περισσότεροι οινοποιοί είναι τα δρύινα. Άλλα ξύλα που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη για τα βαρελια κρασιου είναι η ακακία και η καστανιά. Επιλέγοντας τα σωστά βαρελια κρασιου το κρασί αποκτά μοναδικό άρωμα και χαρακτήρα.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές αμπελουργικές εκτάσεις. Η πιο σημαντική παραγωγη κρασιου γίνεται σε περιοχές όπως η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια, η Μακεδονία, η Θράκη, η Θεσσαλία, τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου.

Μερικές από τις πιο γνωστές γηγενείς ποικιλίες είναι οι παρακάτω:

-              Μοσχοφίλερο

Το Μοσχοφίλερο είναι η ποικιλία με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στη χώρα μας. Η καλλιέργεια του έχει συνδεθεί κυρίως με την περιοχή της Μαντίνειας στην Αρκαδία αλλά καλλιεργείται επίσης στη Μεσσηνία, τη Λακωνία και τα νησιά του Ιονίου. Η ποικιλία δίνει κρασι διαφορετικών ειδών αλλά το πιο δημοφιλές είναι το λευκο κρασι. Στην αγορά μπορούμε να βρούμε μοσχοφίλερο κρασι χυμα ή συσκευασμένο. Αν γνωρίζουμε την προέλευση του μπορούμε να είμαστε σίγουροι και για την ποιότητα του. Χαρακτηρίζεται συνήθως από υψηλή οξύτητα και κυριαρχούν αρώματα ροδοπέταλων και εσπεριδοειδών.

-              Σαββατιανό

Το Σαββατιανό είναι από τις πιο διαδεδομένες ελληνικές ποικιλίες. Καλλιεργείται κυρίως στους νομούς Αττικής, Εύβοιας και Βοιωτίας. Από αυτήν την ποικιλία παράγεται και η γνωστή σε όλους μας ρετσίνα. Η ρετσίνα είναι το κατεξοχήν κρασι χυμα που βρίσκαμε στην αγορά, ειδικά παλαιότερα. Αυτό συνετέλεσε ώστε και η ποικιλία να θεωρείται λίγο υποβαθμισμένη κάτι όμως που σήμερα έχει αλλάξει λόγω της προσπάθειας πολλών οινοποιών. Ως ποικιλία δίνει λευκο κρασι με κίτρινο ή κιτρινοπράσινο χρώμα με χαμηλή οξύτητα και αρώματα ροδάκινου, λεμονιού, μπανάνας, ακτινιδίου και πεπονιού.

-          Αγιωργίτικο

Το Αγιωργίτικο είναι μια ερυθρή ποικιλία αμπέλου που καλλιεργείται κυρίως στην Νεμέα Κορινθίας, μια περιοχή που φημιζόταν για την παραγωγη  κρασιου από την αρχαιότητα ακόμα. Δίνει πολλούς τύπους κρασιών με κορυφαίο το κόκκινο ξηρό. Μπορεί να καταναλωθεί νέο ή παλαιωμένο και χαρακτηρίζεται από αρώματα κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών. Πωλείται ως κρασι χυμα ή τυποποιημένο και συνοδεύει ιδανικά συνταγές με κρέας και κόκκινες σάλτσες.

-          Μοσχάτο Σάμου

Άλλη μια περιοχή με μεγάλη παράδοση στην παραγωγη κρασιου από τα αρχαία χρόνια είναι η Σάμος. Η ποικιλία αυτή δίνει κυρίως γλυκά και ημίγλυκα κρασιά Π.Ο.Π τα οποία έχουν αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία. Έχουν χαρακτηριστικό μοσχάτο άρωμα στο οποίο κυριαρχούν τα φρούτα και τα άνθη όπως το φρέσκο σταφύλι, τα άνθη πορτοκαλιάς και τα ροδοπέταλα.

-          Ρομπόλα

Καλλιεργείται στην Κεφαλονιά και είναι από τις πιο ακριβές ποικιλίες στην Ελλάδα. Η Ρομπόλα δίνει το ομώνυμο λευκο κρασι με έντονα αρώματα καλοκαιρινών φρούτων και εσπεριδοειδών. Συνοδεύει τέλεια ψάρια και θαλασσινά.

-          Ασύρτικο

Η ποικιλία αυτή κατάγεται από την Σαντορίνη αλλά καλλιεργείται πλέον και σε άλλες περιοχές όπως η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα και η Μακεδονία μεταξύ άλλων.  Δίνει ανοιχτόχρωμο λευκο κρασι που χαρακτηρίζεται από φρουτώδη γεύση και μεγάλη οξύτητα.

-          Αθήρι

Το Αιγαίο αν και δεν έχει μεγάλη παραγωγη κρασιου διαθέτει κάποιες πολύ ξεχωριστές ποικιλίες. Το Αθήρι είναι μια αιγαιοπελαγίτικη ποικιλία κορυφαίας ποιότητας που δίνει κυρίως λευκο κρασι. Χαρακτηρίζεται από απαλή, δροσερή γεύση και ευχάριστο φρουτώδες άρωμα. Σερβίρεται συνήθως με θαλασσινά, τυριά ή φρούτα.

-          Μαυροδάφνη

Η Μαυροδάφνη καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Πάτρας μια περιοχή με μεγάλη παραγωγη κρασιου. Καλλιεργείται επίσης στο νησί της Κεφαλονιάς. Δίνει φυσικά γλυκο κρασι με βαθυκόκκινο χρώμα και πλούσιο άρωμα βανίλιας, κερασιού και αποξηραμένων φρούτων .

Το ελληνικό κρασί κερδίζει συνεχώς έδαφος στις αγορές του εξωτερικού τα τελευταία χρόνια. Αλλά και στο εσωτερικό παρατηρείται μια τάση επιστροφής στις ρίζες καθώς όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που ανακαλύπτουν εκ νέου τις γηγενείς ποικιλίες και προτιμούν το ντόπιο κρασί. Η αγορά διαθέτει και χυμα κρασι και ετικέτες που είναι εξίσου προσιτές.

Στόχος μας είναι το ελληνικό κρασί να κατακτήσει τη θέση που του αξίζει στις διεθνείς αγορές και να φτάσει στο ποτήρι κάθε οινόφιλου.