Φρουτα

Λαχανικά

Λαχανικά

Φρούτα

Φρούτα

Τουρσιά

Τουρσιά

Μανιτάρια - Τρούφες

Μανιτάρια - Τρούφες

Λαχανικα

Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλη παραγωγή σε φρούτα και λαχανικά λόγω των ιδανικών κλιματολογικών και εδαφολογικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας.

Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας φρούτων και λαχανικών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής. Η Μεσογειακή δίαιτα συγκεκριμένα, η οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως πρότυπο μακροβιοτικής διατροφής, ορίζει την κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως.  

Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας. Πρώτα από όλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Μία δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Περιέχουν βιταμίνες όπως η βιταμίνη Α και C οι οποίες είναι απαραίτητες για την διατήρηση της όρασης και την υγεία του δέρματος. Είναι πλούσια επίσης σε μεταλλικά στοιχεία όπως μαγνήσιο, ποτάσιο, σίδηρο, σελήνιο τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργεία του οργανισμού. Επιπλέον χάρις τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν προστατευτική δράση ενάντια σε διάφορες μορφές καρκίνου.

Η παραγωγή φρούτων και λαχανικών αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 της συνολικής ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Οι Έλληνες καταναλωτές αναζητούν και επιμένουν να αγοράζουν φρούτα και λαχανικά ελληνικής παραγωγής καθώς αναγνωρίζουν την υψηλή τους θρεπτική αξία και την γευστικότητα τους.

Όσον αφορά την παραγωγή φρούτων οι κυριότερες καλλιέργειες αφορούν τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια και γκρέιπφρουτ), ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, κεράσια, μήλα, αχλάδια και σταφύλια. Ορισμένα από τα φρούτα μάλιστα αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) όπως το ακτινίδιο Σπερχειού, τα μήλα Ζαγοράς Πηλίου, τα πορτοκάλια Μάλεμε Χανίων Κρήτης, τα ροδάκινα Νάουσας, το κούμ κουάτ Κέρκυρας, τα σύκα Κύμης, τα σύκα Βραυρώνας Μαρκόπουλου, το μανταρίνι Χίου, η σταφίδα Ζακύνθου, η κορινθιακή σταφίδα Βοστίτσα, το φιρίκι Πηλίου.

Τα κυριότερα λαχανικά που παράγονται στην Ελλάδα είναι η ντομάτα, το αγγούρι, η πιπεριά, η μελιτζάνα, το καρπούζι, η πατάτα, το κρεμμύδι, το μπρόκολο, το καρότο και το μαρούλι. Τα τελευταία χρόνια ανάπτυξη γνωρίζει επίσης και η καλλιέργεια μανιταριών με βασικότερες ποικιλίες τα πλευρώτους και τα αγαρικά μανιτάρια. Μεταξύ των γηγενών λαχανικών που έχουν αναγνωριστεί ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ είναι η τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου, το τοματάκι Σαντορίνης, η πατάτα Νάξου και Κάτω Νευροκοπίου.

Από την εγχώρια παραγωγή τα φρούτα και τα λαχανικά που εξάγονται είναι κυρίως το αγγούρι, η ντομάτα, η πιπεριά, το μήλο, το αχλάδι και το μανταρίνι. Ο μεγαλύτερος όγκος εξαγωγών προορίζεται για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ρουμανία και η Ολλανδία.