Κέρδιζει έδαφος και διακρίσεις το γάλα γίδας

Sunday, 15 December 2013

"Ο μύθος λέει ότι ο Δίας μεγάλωσε με το γάλα της γίδας Αμάλθειας γι' αυτό και έγινε ο κορυφαίος των θεών. Ήταν τότε που η Αμάλθεια τον βρήκε στα λευκά όρη εγκαταλελειμμένο, την ώρα που προσπαθούσε να ξεφύγει από τον πατέρα του, τον Κρόνο, που έτρωγε τα παιδιά του.

Με το δικό της γάλα απέκτησε τη δύναμή του και έγινε βασιλιάς του Ολύμπου, αρχηγός και πατέρας των Θεών. Με την ίδια πίστη στις ευεργετικές ιδιότητες του γίδινου γάλακτος αναπτύχθηκε, επεκτάθηκε και σημειώνει υψηλές επιδόσεις η γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ που δραστηριοποιείται στη Μαγνησία αλλά έχει καταφέρει να κατακτήσει το 90% της τοπικής αγοράς και να "εγκαταστήσει" το γίδινο γάλα στα ράφια των πιο απαιτητικών καταστημάτων του λεκανοπεδίου της Αττικής, απελευθερωμένο μάλιστα από τις χαρακτηριστικές οσμές του, χάρη σε ειδικό αποσμητή, που απορροφά τη μυρωδιά!

Η γαλακτοβιομηχανία αλλά και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Βόλου έχουν καταφέρει σήμερα να αναδειχθούν σε μια κορυφαία για τα ελληνικά δεδομένα μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας, με πολλαπλές δράσεις πέραν της παραγωγής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων (προσφορά υπηρεσιών στον αγροτικό κόσμο, παραγωγή δημητριακών, λειτουργία μονάδας βιομηχανικής ντομάτας). Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόκειται για μια υγιή συνεταιριστική οργάνωση που δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ σε δάνεια, καλύπτει όλα τα έξοδα από τα έσοδά της, δεν έχει μειώσει καθόλου τις αποδοχές των 125 εργαζόμενων και για όλα τα παραπάνω βραβεύτηκε πρόσφατα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιου Τσαυτάρη.

<<Δεν είναι δική μου η βράβευση, ανήκει σε όλα τα μέλη του συνεταιρισμού, τους εργαζόμενους και το Δ.Σ." επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου και της ΕΒΟΛ, Νικήτας Πρίντζος και όταν ρωτάται για το μυστικό της επιτυχίας απαντά: "υπάρχει μια σύμπνοια σε όλα τα μέλη που αποτελούν την οργάνωσή μας, υπάρχει σύνεση, λογική και εργατικότητα στο προσωπικό μας, τους εργαζόμενους και τη διοίκηση. Με μια χρηστή διοίκηση, προσεκτική, με ενδιαφέρον, με προσοχή, διαφάνεια και με αγώνα επιτυγχάνουμε αυτά τα θετικά αποτελέσματα και ονειρευόμαστε ακόμη καλύτερες ημέρες όπως ήδη, μάλιστα, συμβαίνει και το 2013, μια εποχή που όλη η Ελλάδα καίγεται και εμείς δοξάζουμε το Θεό γιατί πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά>>.

Παρουσιάζοντας το μοντέλο της οργάνωσης της δραστηριότητας της ΕΑΣ και της ΕΒΟΛ εξηγεί ότι η συνεταιριστική οργάνωση δημιουργήθηκε το 1918 με σκοπό να προσφέρει υπηρεσίες στον αγροτικό κόσμο και με τον όρο υπηρεσίες αναφέρεται στις δηλώσεις καλλιέργειας, ΦΠΑ, ΟΣΔΕ, τα ζητήματα επιδοτήσεων κ.ά. "Είμαστε υποχρεωμένοι να εξυπηρετήσουμε και να προστατέψουμε τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου σε όλο το φάσμα του" λέει και προσθέτει ότι οι εν λόγω υπηρεσίες παρέχονται με ελάχιστα χρήματα στα δέκα χιλιάδες φυσικά μέλη της οργάνωσης που είναι, την ίδια στιγμή, και μέτοχοι.

Η εξυπηρέτησή τους, άλλωστε, γίνεται σε κάθε δυνατό πεδίο και είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της εξασφάλισης των ζωοτροφών των κτηνοτρόφων (δημητριακά, κριθάρι και καλαμπόκι) ώστε να διασφαλίζεται απόλυτα η ποιότητα του γάλακτος. Επιπλέον, έχει εγκατασταθεί στη γαλακτοβιομηχανία ακόμη και μονάδα παραγωγής πλαστικών φιαλών ώστε να μειωθεί το συνολικό κόστος.

Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα, το γίδινο γάλα αποτέλεσε την "αιχμή του δόρατος" στη δραστηριότητα της γαλακτοβιομηχανίας καθώς η διοίκησή της εμπιστεύεται απόλυτα τα γίδια της αυτόχθονης φυλής Σκοπέλου που εκτρέφονται στο δυτικό Πήλιο, σε παρθένα εδάφη όπου δεν έχει πέσει ποτέ λίπασμα ή φυτοφάρμακο. "Είμαστε οι πρώτοι στην Ελλάδα και μοναδικοί που διανέμουμε φρέσκο βιολογικό γίδινο γάλα όπως επίσης και βιολογικά τυριά, βιολογικό κατσικίσιο τυρί, βούτυρο και γιαούρτι" σχολιάζει ο κ. Πρίντζος.

   Για τις ιδιότητες του συγκεκριμένου γάλακτος, τονίζει ότι η ποιότητά του προσομοιάζει με εκείνη του μητρικού γάλακτος, γι' αυτό και πολλοί γονείς το προτιμούν για τα παιδιά τους. Επιπλέον, υπάρχει ενδιαφέρον από διάφορες κατηγορίες ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και το χρησιμοποιούν ως "φάρμακο".

Παράλληλα, στην αγορά διακινούνται 60 κωδικοί γαλακτοκομικών προϊόντων από αγελαδινό και πρόβειο γάλα (φέτα, γιαούρτια, τυριά, βούτυρο κ.λπ.).

Κι αν η κρίση αποτελεί για πολλούς αντικίνητρο επιχειρηματικής δραστηριότητας, η ΕΑΣ Βόλου και η ΕΒΟΛ συνεχίζουν να οραματίζονται και να προγραμματίζουν νέες δράσεις. "Ολοκληρώνουμε μια επένδυση 6,5 εκ ευρώ που αφορά τη γαλακτοβιομηχανία μας. Πρόκειται για μια νέα πτέρυγα στη γαλακτοβιομηχανία που θα μας δώσει πολύ μεγάλες δυνατότητες επεξεργασίας γάλακτος. Συγκεκριμένα ενώ επεξεργαζόμαστε πενήντα τόνους γάλα σε ένα 8ωρο, με τη νέα μονάδα η ποσότητα αυτή θα διπλασιαστεί και θα διαμορφωθεί σε 100 τόνους. Η επένδυση έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα 'Αλέξανδρος Μπαλτατζής', από το οποίο θα επιδοτηθεί κατά 40% ενώ η υπόλοιπη χρηματοδότηση θα προέλθει από ίδια κεφάλαια και χωρίς δανεισμό" σημειώνει ο κ. Πρίντζος.

Γνωστοποιεί ακόμη ότι πριν από λίγο καιρό φιλοξενήθηκαν στην περιοχή τα μέλη ενός μεγάλου ρωσικού ομίλου με 4500 σημεία πώλησης στη Ρωσία. "Το εξαγωγικό ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στο τυρί και το γιαούρτι και είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις" προσθέτει.

 Σε επίπεδο καινοτομίας, άλλωστε, γίνονται προσπάθειες μέσω κατάλληλων εφαρμογών στον χώρο των τροφίμων, προκειμένου να ξεπεραστεί το μειονέκτημα του βιολογικού γίδινου γάλακτος, καθώς για 2-3 μήνες τα ζώα δεν παράγουν γάλα όσο βρίσκονται σε κατάσταση κυοφορίας.

Όταν ρωτάται αν είναι όλοι ικανοποιημένοι στην αλυσίδα των δραστηριοτήτων, τόσο στα χωράφια της Μαγνησίας, όσο και στις υπηρεσίες του συνεταιρισμού, απαντά απολύτως θετικά και γνωστοποιεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ και της ΕΒΟΛ μέχρι το τέλος του έτους."

 

πηγή: www.paseges.gr