Επιστρέφει δυναμικά το ελληνικό βουβάλι

Wednesday, 18 June 2014

"Επένδυση χαμηλού ρίσκου αποτελεί η εκτροφή του. Τις 20.000 € φτάνει το ετήσιο εισόδημα

Ελπιδοφόρα επιστροφή κάνει η εκτροφή του ελληνικού βουβαλιού. Η σπάνια, προς εξαφάνιση, φυλή αρχίζει σιγά σιγά να πολλαπλασιάζεται και υπόσχεται για όσους ασχοληθούν με τη βουβαλοτροφία σχετικά χαμηλή επένδυση και εισόδημα στο δεύτερο έτος περίπου 20.000 ευρώ. Το ελληνικό βουβάλι ή νεροβούβαλος επιδοτείται από 170 έως και 315 ευρώ για τη διατήρησή του και την κατά 30% ετήσια αύξησή του, οπότε το κόστος επένδυσης μειώνεται.

Οι «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» απευθύνθηκαν στον άνθρωπο που επανέφερε το 2004 στο προσκήνιο το ελληνικό βουβάλι και συνέδραμε στο να καταγραφούν, να αναγνωριστούν, καθώς και να ασχοληθεί η ελληνική πολιτεία με αυτήν τη σπάνια φυλή. Ο Τρ. Γιαντσίδης είναι πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βουβαλοτρόφων Ελλάδας κι έχει φάρμα με 392 βουβάλια στην Κερκίνη Σερρών.

«Τα προϊόντα του ελληνικού βουβαλιού, γάλα και κρέας, είναι περιζήτητα», τονίζει ο κ. Γιαντσίδης. «Αυτό που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να βρει κατάλληλο μέρος για να τα διαχειριστεί, δηλαδή υγρότοπους, βαλτώδη μέρη. Μπορεί να ξεκινήσει μ' ένα μικρό κοπάδι. Για παράδειγμα με 20 ζώα. Το κάθε ζώο στοιχίζει 700 ευρώ. Το μυστικό για τα βουβάλια είναι πως θα πρέπει να τα αφήνεις εκείνα να σε καθοδηγούν. Ετσι λειτουργεί το ένστικτό τους».

Το 1952 εκτρέφονταν μόνο στη Μακεδονία και τη Θράκη περίπου 71.000 βούβαλοι. Το 2004 υπήρχαν 1.012 βούβαλοι και σήμερα είναι 3.248 ζώα.

Οπως λέει ο κ. Γιαντσίδης, «όταν κάποιος αγοράσει το κοπάδι, τα ζώα θα πρέπει να είναι ενός έτους. Στον επόμενο χρόνο αυτά θα ζευγαρώσουν και θα γεννήσουν. Για πέντε μήνες παράγουν γάλα. Οι ποσότητες ανά θηλυκό είναι 40 με 50 κιλά. Η τιμή του γάλακτος είναι γύρω στο 1,5 ευρώ το κιλό. Επίσης στο δεύτερο έτος θα μπορεί και να σφάξει. Το κάθε ζώο βγάζει γύρω στα 200 με 230 κιλά κρέας. Η τιμή του είναι κοντά στα 4 ευρώ το κιλό. Και στο ένα έτος της ηλικίας του μπορεί να σφάξει και το κρέας θα είναι στα 120 κιλά», εξηγεί ο πρόεδρος του ΚΣΒΕ.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι «πάνω-κάτω μπορεί να έχει στον δεύτερο χρόνο ένα εισόδημα 20.000 ευρώ». Συνιστά, όμως, σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη βουβαλοτροφία να ακολουθήσουν παράδειγμα όπως αυτό της οικογένειάς του. «Αν ανοίξει κάποιος ένα κατάστημα πώλησης, π.χ. μπουγάτσας και παγωτού, με τα προϊόντα που θα παράγονται να είναι από το βουβαλίσιο γάλα, τότε θα έχει περισσότερο κέρδος και καθαρά δικό του».

Μεγάλη η διατροφική αξία του βουβαλίσιου γάλακτος

Το βουβαλίσιο γάλα έχει ευεργετικές συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό, ιδιαίτερα σε όσους έχουν προβλήματα αλλεργιών, ψωρίασης, εκζέματα ή δυσανεξία στη λακτόζη. Το φρέσκο γάλα ειδικά συνιστάται ως τροφή αδύνατων και ασθενών ανθρώπων. Το βουβαλίσιο γάλα σε σχέση με τα άλλα γάλατα:

1. Εχει πολύ χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και υψηλότερα ασβεστίου.

2. Εχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σίδηρο και φώσφορο, βιταμίνη Α' και πρωτεΐνες.

3. Η αντιοξειδωτική του δράση είναι πολύ μεγαλύτερη από τα άλλα είδη γάλακτος.

4. Περιέχει περισσότερες βιταμίνες, όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και Β12.

Το κρέας του βουβάλου, όπως και το γάλα, έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τα αντίστοιχα προϊόντα που προέρχονται από τα κοινά βοοειδή. Ενώ όμως η περιεκτικότητα σε λίπος του γάλακτος βουβάλου είναι κατά πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με το γάλα αγελάδας, η περιεκτικότητα του κρέατος βουβάλου σε λίπος είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με το κρέας των κοινών βοοειδών.

Το ζώο αυτό, σύμφωνα με την Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ, υπόσχεται να εξελιχθεί σε μία από τις κύριες πηγές προμήθειας κρέατος, αν και εκτροφή βουβάλων αποκλειστικά για την παραγωγή κρέατος παρατηρείται μόνον πρόσφατα. Οταν οι βούβαλοι αναπτύσσονται και διατρέφονται κατάλληλα, το κρέας τους είναι τρυφερό και εύγευστο."


πηγή: www.ethnos.gr