Ξεχασμένα στο ψυγείο ...

Sunday, 29 June 2014

"Όλα τα προϊόντα διαθέτουν αναγραφόμενη ημερομηνία λήξεως ή διάρκεια ζωής και μέχρι εκείνη την ημερομηνία θεωρούνται απόλυτα ασφαλή για κατανάλωση εφόσον έχουν αποθηκευτεί σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Από τη στιγμή όμως που ανοιχτούν οι συσκευασίες πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα τις συνθήκες αποθήκευσης.

Σίγουρα όσο πιο σύντομα καταναλώσουμε ότι έχουμε αγοράσει ή μαγειρέψει τόσο πιο φρέσκο και απολαυστικό θα είναι, όμως αυτό δεν γίνεται πάντα.  Όλοι μας έχουμε βρει ψάχνοντας στο ψυγείο μας ένα ξεχασμένο κομμάτι τυρί γραβιέρα που έμοιαζε με ροκφόρ ή έναν πράσινο σχεδόν απολιθωμένο σβόλο που κάποτε ήταν λεμονάκι!!

Για να είστε λοιπόν πάντα ασφαλείς και σίγουροι προτείνουμε τους παρακάτω χρόνους παραμονής στο ψυγείο και στην κατάψυξη έτσι ώστε τα τρόφιμα που καταναλώνεται να είναι 100% ασφαλή και όσο το δυνατό πιο φρέσκα.

Γάλα: Τα φρέσκα γάλατα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι κανονικής ή υψηλής παστερίωσης, που σημαίνει ότι έχουν από 5 έως και 30 περίπου μέρες διάρκεια ζωής. Από τη στιγμή που τα ανοίξετε όμως και οι δύο τύποι γάλακτος καλό θα είναι να καταναλωθούν μέσα 4-5 μέρες ή μέχρι την ημερομηνία λήξεως αν είναι φρέσκο.

Βούτυρο: Από 1 έως 3 μήνες από τη στιγμή που ανοίξετε στη συσκευασία και το προϊόν δεν έχει λήξει. Καλό είναι να μην αφαιρείτε την μεταλλική μεμβράνη που υπάρχει ανάμεσα στο καπάκι και το μπολάκι γιατί προστατεύει  το προϊόν από την οξείδωση.

Τυριά: Έως και 2 εβδομάδες από την αγορά τους αρκεί να τα έχουμε καλά συσκευασμένα σε ειδικές σακούλες τροφίμων ,διάφανη μεμβράνη ή μπολάκια που τα προστατεύουν.

Αυγά: Διατηρούνται έως και 3 - 4 εβδομάδες στην ειδική θέση στην πόρτα του ψυγείου και εάν είναι βραστά διατηρούνται μέχρι και 1 -  1 ½  εβδομάδες.

Ζαμπόν: Σε φέτες διατηρείται μέχρι και 1 εβδομάδα. Μετά αρχίζει σιγά σιγά να αλλοιώνεται και να παρουσιάζει μια αλλαγή στο χρώμα και να δημιουργεί ένα είδος βλέννας στην επιφάνεια των φετών οπότε πρέπει να πεταχτεί.

Μπέικον: 2 εβδομάδες στο ψυγείο και περίπου 3 μήνες στην κατάψυξη.

Κέτσαπ: Αφού ανοιχτεί καλό είναι να καταναλωθεί μέσα σε 2 μήνες

Μαγιονέζα: Αφού ανοιχτεί μέχρι και 10 - 12 μήνες

Μουστάρδα: Αφού ανοιχτεί διατηρείται για 6 έως 8 μήνες

Λουκάνικα: Από τη στιγμή που ανοιχτεί η συσκευασία καλό είναι να καταναλωθούν μέσα σε μια εβδομάδα ενώ στην κατάψυξη διαρκούν μέχρι και 2 μήνες

Μαρμελάδα: 6 έως 8 μήνες αφού ανοιχτεί

Ψωμί: 1 έως 2 εβδομάδες στο ψυγείο και όχι πάνω από 3 μήνες στην κατάψυξη

Μοσχάρι: Αν το πήρατε μόλις από το χασάπη μπορείτε να το διατηρήσετε 3 - 4 ημέρες στη ψύξη ενώ αντέχει μέχρι και 6 μήνες στην κατάψυξη.

Κοτόπουλο: Αν είναι φρέσκο μην το αφήσετε πάνω από 1 μέρα στη ψύξη ενώ στην κατάψυξη διατηρείται μέχρι και 9 μήνες.

Κιμάς: Διατηρείται 1 μέρα στην ψύξη και μέχρι 4 μήνες στην κατάψυξη.

Ψάρι: 1-2 μέρες το πολύ στο ψυγείο και μέχρι 6 μήνες στην κατάψυξη.

Λαχανικά: Διατηρούνται μέχρι και 7-8 μέρες στο ψυγείο και αν τα τοποθετήσετε στα ειδικά δοχεία που επιτρέπουν στον αέρα να κυκλοφορεί (κανονικά, λίγο ή καθόλου) στο δοχείο ανάλογα με το λαχανικό επιτυγχάνεται μεγαλύτερη διάρκεια.

Φρούτα: Ομοίως με τα παραπάνω αλλά συνήθως διατηρούνται 5-7 μέρες.

Τούρτες - Γλυκά: Όχι πάνω από 1 εβδομάδα στο ψυγείο

Πίτσα: διατηρείται άνετα 3 μέρες στο ψυγείο και είναι τέλεια και παγωμένη!!!


Όλα τα παραπάνω δεν αναιρούν τις ημερομηνίες λήξεως. Είναι προτεινόμενοι χρόνοι διατήρησης για ασφαλή και όσο το δυνατόν φρέσκα τρόφιμα."


πηγή: www.fooddaily.gr