Αγουρέλαιο

Wednesday, 02 July 2014

"Θύμησες αφεύγατες από τότενες που ξέρω τον εαυτό μου.
δεν είν’ εύκολο πράγμα η ομορφιά, κι ας είναι τόσο μεταδοτική με λόγια και με θεωρίες.
Κι αυτό το χέλι, η αισιοδοξία. γλιστρά πάντοτε στην επόμενη φάση.
Θέλει δύστυχο χώμα η ελιά... Το δράμα της ποιότητας.
Νεολιθική Νυχτωδία Στην Κρονστάνδη, Νίκος Καρούζος.

Θέλει δύστυχο χώμα η ελιά... Το δράμα της ποιότητας. Είναι «δράμα» να μαζεύει κανείς ελιές κι όσο ποιο «δύστυχο» το χώμα τόσο αυτή απλώνει το ριζικό της σύστημα για να πάρει και τα λιγοστά θρεπτικά συστατικά, έτσι ξερικά κάποιες φορές χωρίς πολλά νερά και λιπάσματα, να έρθει να μας δώσει τον καρπό της. Ένα καρπό που μέσα από ένα δράμα κυριολεκτικά και μεταφορικά, να δίνει μια ποιότητα που στις μέρες μας λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να το εκτιμήσουν, μιας και έχει μια ποιότητα ζωής πέρα από τον παραγόμενο καρπό.

Και πως γίνεται με τόσες λίγες λέξεις να ταξιδέψει κάποιος τόσο μακριά, σε όμορφα μέρη που αγάπησε και αγαπήθηκε, που πέρασε δύσκολα σκάβοντας και δουλεύοντας την γη. Μια γη που μας την χάρισαν οι παππούδες μας, όπως και εμείς οφείλουμε να την χαρίσουμε στα εγγόνια μας.

Έτσι και το ελαιόλαδο, με λίγα μπορεί να μας δώσει τόσα πολλά και όσο περισσότερο του δίνουμε τόσο πιο πολύ θα μας ανταμείβει. Ό,τι καλύτερο διαθέτει η φύση, με την ελάχιστη αλλά καθοριστική ανθρώπινη παρέμβαση. Για τον Έλληνα, είναι μια πηγή έμπνευσης η ελιά και ο ελαιώνας, και σε αυτό το μέγιστο προϊόν θέλω να σταθώ και αναδείξω ένα λάδι που διαφέρει από τα υπόλοιπα ελαιόλαδα. Το Αγουρέλαιο, ή ακόμα καλύτερα το Πρωτόλαδο.

Το αγουρέλαιο είναι ένα λάδι ανωτάτης θρεπτικής αλλά και βιολογικής αξίας μιας και η οξύτητα του σε ελαϊκό οξύ (μονοακόρεστο λιπαρό οξύ) δεν υπερβαίνει το 0,5g ανά 100g λαδιού, όταν τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδο κυμαίνονται  μεταξύ 0,8-1% και τα παρθένα ελαιόλαδα είναι κάτω από 2%. Ο καρπός της ελιάς όταν κόβεται και πηγαίνει στο ελαιοτριβείο πιο άγουρος περιέχει περισσότερη ελαιοευρωπαΐνη, ενισχύοντας την αντιοξειδωτική δράση του ελαιολάδου. Χρειάζεται δε ο υπερδιπλάσιος αριθμός ελιών για την παραγωγή ίδιας ποσότητας ελαιολάδου. Ένα πραγματικά φρέσκο προϊόν που συνδυάζει και με το παραπάνω όλα τα θρεπτικά συστατικά του ελαιόλαδου.

Στο αγουρέλαιο γευστικά διακρίνεται μια πικρή νότα στα όρια του πιπεράτου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι εκείνοι που γνωρίζουν, προσθέτουν το αγουρέλαιο στο τέλος του μαγειρέματος, για να κερδίσουν γεύση και όλες τις θρεπτικές ουσίες.

Η παραγωγή του διατίθεται στην αγορά από τα μέσα Οκτώβριου και τον Νοέμβριο. Η ημερομηνία λήξεως θα είναι η ίδια με τα άλλα ελαιόλαδα δηλαδή από 12 έως 24 μήνες εφόσον έχει συντηρηθεί κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες.

Μεγάλη σημασία πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι μετά από μερικές εβδομάδες ένα ίζημα (μούρια) στον πάτο του δοχείου, αρχίζει να σχηματίζεται. Τα αγουρέλαια συνήθως δεν περνούν καμία επεξεργασία ή φιλτράρισμα και είναι απλά ένα φυσικό κατάλοιπο του αγουρέλαιου και δηλώνει την αγνότητα του προϊόντος.

Το αγουρέλαιο, ο πιο πολύτιμος χυμός της ελιάς, φτάνει στο πιάτο μας μόνο για μερικούς μήνες του χρόνου και αποτελεί ιδανική επιλογή για γεύση και υγεία."


πηγή: www.protagon.gr