Τα είδη της σοκολάτας

Sunday, 10 August 2014

"Με τον όρο «σοκολάτα» εννοούμε μια σειρά από προϊόντα διατροφής με βασικό συστατικό το κακάο. Η σοκολάτα, υπάρχει σε διάφορα είδη αλλά και σε μορφές όπως υγρή ή στερεή.

Από τι εξαρτάται το είδος της σοκολάτας;

Το είδος της σοκολάτας εξαρτάται από τα συστατικά της, και κυρίως από την περιεκτικότητά της σε στερεά κακάο, βούτυρο κακάο αλλά και γάλα. Τα πιο δημοφιλή είδη είναι η σοκολάτα γάλακτος, η μαύρη σοκολάτα (γνωστή και ως υγείας) και η λευκή σοκολάτα. Επιπλέον, η κουβερτούρα, είτε λευκή είτε μαύρη, η σοκολάτα με ξηρούς καρπούς αλλά και οι σοκολάτες με καραμέλα ή γέμιση.

Πώς θα ξέρετε τι σοκολάτα πήρατε;

Στην ετικέτα κάθε συσκευασμένης σοκολάτας, υπάρχει και η περιγραφή της, δηλαδή όλα τα συστατικά της. Από το αν είναι για παράδειγμα μαύρη σοκολάτα αλλά και τι ποσότητα κακάο ή γάλα περιέχει. Συνήθως τα συστατικά θα τα βρείτε με φθίνουσα σειρά περιεκτικότητας, δηλαδή, αυτό που έχει την μεγαλύτερη ποσότητα θα το βρείτε πρώτο και μετά το επόμενο σε ποσότητα.

Τα είδη...

Μαύρη σοκολάτα

Θεωρείται η υγιεινότερη επιλογή για τους ενήλικες που δεν μπορούν χωρίς σοκολάτα. Τα βασικά συστατικά της είναι η κακαόμαζα, το βούτυρο κακάο, και η ζάχαρη ή άλλα σάκχαρα. Η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε στερεά κακάο, συγκεκριμένα από 65% έως 99%, περισσότερα ακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες και ανόργανα στοιχεία.

Τα άτομα που έχουν ευαισθησία στην καφεΐνη, καλό θα ήταν να την αποφεύγουν.

Σοκολάτα γάλακτος

Η σοκολάτα γάλακτος, περιέχει τα ίδια βασικά συστατικά με αυτά της μαύρης σοκολάτας. Η διαφορά είναι στο γάλα. Η γάλακτος περιέχει γάλα ή στερεά υπολείμματα γάλακτος. Η προσθήκη αυτή μειώνει την ολική περιεκτικότητά της σε στερεά κακάο. Χάρη στο γάλα που περιέχει, έχει 2-4 φορές περισσότερο ασβέστιο σε σύγκριση με τη μαύρη σοκολάτα και πολύ λιγότερη καφεΐνη (25mg στα 100γρ).

Από την άλλη, είναι η πιο φτωχή σε αντιοξειδωτικά, των οποίων η δράση περιορίζεται από την παρουσία του γάλακτος και γι’ αυτό δεν θεωρείται το ίδιο ωφέλιμη. Τέλος, η σοκολάτα γάλακτος είναι ιδανική για τα παιδιά, όσο δε περισσότερο γάλα έχει τόσο το καλύτερο.

Λευκή σοκολάτα

Η λευκή σοκολάτα φτιάχνεται από βούτυρο κακάο, γάλα ή προϊόντα γάλακτος και ζάχαρη. Δεν περιέχει σχεδόν καθόλου στερεά κακάο κάτι που σημαίνει πως δεν έχει διατροφικά στοιχεία συγκριτικά με τις άλλες σοκολάτες. Η λευκή σοκολάτα έχει πολλά λιπαρά και κυρίως κορεσμένα, επίσης πολύ ζάχαρη και περισσότερη χοληστερίνη. Για το λόγο αυτό, δεν θεωρείται καλή επιλογή, με μια μικρή εξαίρεση όσων έχουν πρόβλημα με την καφεΐνη μιας και δεν περιέχει καθόλου."


πηγή: www.flowmagazine.gr