Καρυκεύματα: Για διαιτητικά πιάτα - πειρασμό!

Tuesday, 05 August 2014

"Μάθετε πώς μια νερόβραστη σαλάτα διαίτης θα μεταμορφωθεί σε πιάτο που θα σας «σπάσει» τη μύτη και θα «εκπλήξει» τη γεύση σας!

Δεν υπάρχει δίαιτα που να μη σας λέει να τρώτε ψητά και βραστά. Είναι λογικό, λοιπόν, όσοι κάνετε δίαιτα ή προσέχετε το βάρος σας να έχετε βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια. Σκεφτείτε τώρα πόσο ελκυστικό γίνεται για τη μύτη και τον ουρανίσκο το ίδιο βραστό πιάτο στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο μοσχοκάρυδο, ένα ξυλάκι κανέλας ή μερικά φυλλαράκια δυόσμου. Πράγματι, η ιδιαίτερη γεύση των καρυκευμάτων μπορεί να μεταμορφώσει τα μονότονα και συχνά άνοστα πιάτα της δίαιτας σε γκουρμέ απολαύσεις. Γι’ αυτό κι εμείς αναζητήσαμε στα μπαχαρικά και τα φρέσκα μυρωδικά τους πιο δυνατούς γευστικούς συνδυασμούς για ψητά κρέατα, ψάρια και λαχανικά, βραστά και σάλτσες, που δεν θα σας επιβαρύνουν με θερμίδες και ταυτόχρονα θα ωφελήσουν την υγεία σας.

Στα ψητά κόκκινα κρέατα

Κάντε τα στεγνά ψητά μοσχαρίσια φιλέτα πιο μαλακά και ζουμερά με μια μαρινάτα από καφέ και φρέσκα μυρωδικά.
Τι να κάνετε: Βάλτε σε ένα γυάλινο δοχείο 1 φλιτζάνι καφέ φίλτρου, 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο, 3 κόκκους κοπανισμένο κόλιαντρο, 1/2 κουταλάκι κύμινο και 3 κουταλιές μπαλσάμικο. Βυθίστε στη μαρινάτα 2 μοσχαρίσια φιλέτα και αφήστε τα για 1 ώρα περίπου. Στη συνέχεια, στραγγίξτε τα και ψήστε τα στη σχάρα ή στο φούρνο μαζί με τη μαρινάτα.

Στα ψητά μπιφτέκια

Τα ψητά μπιφτέκια από άπαχο κιμά μπορούν να γίνουν απίστευτα νόστιμα αν τους προσθέσετε τα κατάλληλα αρωματικά.

Τι να κάνετε:
• Τα μπιφτέκια από κιμά κοτόπουλου γίνονται πεντα­νόστιμα αν τους προσθέσετε κάρι και ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου (1/2 κουταλάκι κάρι και 10 φύλλα δυόσμου ανά 1/2 κιλό κιμά).
• Τα μπιφτέκια από κιμά γαλο­πούλας παίρνουν ιδιαίτερο άρωμα αν τους προσθέσετε ξύσμα πορτοκαλιού.
• Τα μπιφτέκια από μοσχαρίσιο κιμά ταιριάζουν πολύ με ρίγανη, θυμάρι, μαντζουράνα και μο­σχοκάρυδο.

Στα ψητά λαχανικά

Δεν υπάρχει δίαιτα που να μην εντάσσει τα λαχανικά στο ημερήσιο μενού. Για καλύτερη γεύση, αρω­ματίστε τα.

Τι να κάνετε:
• Κόψτε σε μακρόστενες λωρίδες, αλλά και ροδέλες, φρέσκα λαχανικά, ραντίστε τα με μπαλσάμικο και, ανάλογα με το είδος τους, πασπαλίστε τα με διάφορα αρωματικά και ψήστε τα στο φούρνο.
•  Κολοκυθάκια, ντομάτες: Ται­ριάζουν μοναδικά με ψιλο­κομμένο βασιλικό.
• Μελιτζάνες: Η γεύση τους μεγιστοποιείται όταν τις πασπαλίσετε με μαϊντανό και ψιλοκομμένο σκόρδο.
•  Καρότα: Συνδυάζονται ωραία με άνηθο.

Στα ψητά ψάρια

Φτιάξτε μια υπέροχη κρούστα για τα ψάρια με ένα μείγμα από πιπέρι.
Τι να κάνετε: Χτυπήστε στο μπλέντερ κόκκους πράσινου, μαύρου και κόκκινου πιπεριού. Βουτήξτε το ψάρι σε λευκό κρασί, πασπαλίστε το με το πιπέρι και ψήστε το στο φούρνο.

Στη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας

Η απλή σάλτσα με φρέσκια ντομάτα, αν μαγειρευτεί με τα κατάλληλα αρωματικά, μπορεί να δώσει δυνατή γεύση σε ένα νερόβραστο ρύζι ή σε ένα ψητό ή βραστό στήθος κοτόπουλου χωρίς να το επιβαρύνει με θερμίδες.
Τι να κάνετε: Τρίψτε φρέσκια ντομάτα και προσθέστε γλυκάνισο, ξυλάκι κανέλας και καρφάκια γαρίφαλου. Πρόκειται για μπαχαρικά με ελαφρώς γλυκιά γεύση. Όλα τα μπαχαρικά που μοιάζουν με ξύλα πρέπει να βράσουν για να βγάλουν το άρωμά τους, γι’ αυτό προσθέστε τα στην αρχή του μαγειρέματος και αφαιρέστε τα (εκτός από το γλυκάνισο) στο τέλος. Μία άλλη πιο ελαφριά ιδέα είναι να φτιάξετε τη σάλτσα μόνο με σκόρδο και μπόλικο βασιλικό.

Στα... γρήγορα

•  Αν βαρεθήκατε να βάζετε ρίγανη στις ωμές και βραστές σαλάτες σας, προσθέστε θυμάρι, δυόσμο ή βασιλικό.
• Στις νερόβραστες χορτό­σουπες, προσθέστε φουντίτσες βασιλικού και δάφνη.
•  Δώστε στο βραστό ρύζι με λαχανικά μια έθνικ γεύση προσθέτοντας κάρι.
• Τα πουλερικά και τα κόκκινα κρεατικά παίρνουν ένα δια­κρι­τικό άρωμα αν ρίξετε στο νερό που βράζουν μοσχοκάρυδο ή φασκόμηλο.
• Οι φρέσκες φρουτοσαλάτες γίνονται ακόμα πιο αρωματικές αν τους προσθέσετε κανέλα ή φύλλα δυόσμου.
•  Προσθέστε φρέσκο μάραθο στις σαλάτες θαλασσινών.

Τι κερδίζετε από αρωματικά και καρυκεύματα

Σκόρδο: Σύμφωνα με επιδημιολογικές έρευνες, η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να δράσει προληπτικά κατά του καρκίνου του στομάχου. Επίσης, θεωρείται ότι, χάρη σε μια ουσία που περιέχει, την αλισίνη, συμβάλλει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
Μαϊντανός: Περιέχει μοναδικά συστατικά, όπως η μυριστισίνη, η λεμονίνη, η ευγενόλη, καθώς επίσης και φλαβονοειδή, όπως η απιΐνη, η απιγενίνη, η χρυσοεριόλη και η λουτεολίνη, που θεωρούνται χημιοπροστατευτικά, επειδή εξουδετερώνουν καρκινογενείς ουσίες, όπως τα βενζοπυρένια του τσιγάρου. Παράλληλα, η μυριστισίνη φαίνεται ότι ενεργοποιεί μέσα στο σώμα μας μηχανισμούς εξαιρετικής σημασίας που προστατεύουν τα κύτταρά μας από τη γήρανση. Τέλος, o μαϊντανός περιέχει και πολλή βιταμίνη C.
Δυόσμος: Περιέχει συστατικά κυρίως φαινολικές ενώσεις- που συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος.
Άνηθος: Αποτελεί πηγή σιδήρου, μαγνησίου, μαγγανίου και ασβε­στίου, ενώ επίσης περιέχει μονοτερπένια και φλαβονοειδή (κεμπφερόλη και βισενίνη), που παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό. Επιπλέον, ο άνηθος θεωρείται ότι διευκολύνει και την πέψη των τροφών.
Βασιλικός: Ξεχωρίζει για την περιεκτικότητά του σε διάφορα συστατικά (βιοφλαβονοειδή, βολατιλικά οξέα), που σύμφωνα με μελέτες προστα­τεύουν τα κύτταρα από την οξείδωση κι έχουν αντιμικροβιακή δράση. Επίσης, η ευγενόλη του βασιλικού έχει αντιφλεγμονώδη δράση.
Ρίγανη: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά (θυμόλη, ροσμαρινικό οξύ). Το αντιοξειδωτικό της περιεχόμενο είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό των βατόμουρων, που θεω­ρούνται από τα πιο αντιοξειδω­τικά φρούτα. Επίσης, περιέχει βιταμίνη Κ και αντιβακτηριακά συστατικά.
Μάραθο: Οι σπόροι του περιέχουν υψηλό ποσοστό αιθέριων ελαίων και θεωρείται ότι έχουν αντιμικροβιακές, διουρητικές και χωνευτικές ιδιότητες.
Κόλιαντρο: Μελέτες σε διαβητικά ποντίκια δείχνουν ότι η κατανάλωσή του μειώνει το σάκχαρο και τη χοληστερίνη. Πρόσφατα απομονώθηκε ένα συστατικό του, η δοδεσενάλη, η οποία έχει ισχυρή φυσική αντιμικροβιακή δράση έναντι της σαλμονέλας.
Φασκόμηλο: Περιέχει ουσίες που επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία και σχετίζονται με το νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη. Έρευνες έδειξαν ότι αυξάνει τη μνήμη και την εγρήγορση.
Θυμάρι: Περιέχει συστατικά με έντονη αντιμικροβιακή δράση. Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά, κυρίως φαινόλες.
Δάφνη - γαρίφαλο - κανέλα: Τα αιθέρια έλαιά τους, που απελευθερώνονται κατά το μαγείρεμα, έχουν αντιοξειδωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες.
Πιπέρι: Το μαύρο πιπέρι αποτελεί καλή πηγή σιδήρου. Η κύρια ουσία του επίσης, η πιπερίνη, φαίνεται ότι έχει ευεργετική δράση στο πεπτικό μας σύστημα.
Κάρι: Έρευνες δείχνουν ότι το κάρι έχει προστατευτική δράση ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ."

πηγή: www.vita.gr