Σταμναγκάθι: ένα χόρτο με μια υπέροχη πικράδα και μια ελαφριά γλυκύτητα...

Monday, 10 November 2014

"Το περιβόητο σταμναγκάθι, σήμα κατατεθέν της κρητικής κουζίνας τα τελευταία χρόνια έχει εισβάλει σε όλα τα γκουρμέ εστιατόρια της Ελλάδας -και όχι μόνο- και θεωρείται απαραίτητο σε κάθε γαστρονομική αναζήτηση.

Επιστημονικά ονομάζεται Cichorium Spinosum ή "κιχώριον το ακανθώδες" και είναι ουσιαστικά μια άγρια ποικιλία ραδικιού. Φύεται από τα χιονισμένα δύσβατα μέρη των ορεινών όγκων της Κρήτης μέχρι σε απόκρημνες ακρογιαλιές που το χτυπάει το κύμα και το θρέφει η αλμύρα της θάλασσας. Πρωτοαναφέρεται από τον Διοσκουρίδη, που το χαρακτηρίζει φάρμακο για πολλές παθήσεις και εκθειάζει τις αντισηπτικές και τις αντιρευματικές του ιδιότητες.

Την ονομασία σταμναγκάθι την απόκτησε από το αγκάθι που το περιβάλλει και από την χρήση που είχε σαν προστατευτικό στο στόμιο της στάμνας με το νερό τα παλαιότερα χρόνια. Οι πρώτες προσπάθειες καλλιέργειας του φυτού από τον άνθρωπο έιχαν αρχίσει από πολύ παλιά. Είναι όμως τέτοια η φύση του φυτού που κάνει τη συγκομιδή του μια πολύ επίπονη κουραστική διαδικασία. Το γνήσιο σταμναγκάθι μπορεί να καλλιεργηθεί μόνο για  2-3 χρόνια. Τον τρίτο χρόνο θα βγάλει ραδίκι και όχι σταμναγκάθι.

Τα τελευταία χρόνια το σταμναγκάθι έγινε μόδα και έκαναν την εμφάνιση τους σε μεγάλες ποσότητες στις λαϊκές αγορές της Αθήνας και στα μεγάλα super-market. Τα περισσότερα από αυτά όμως, δεν έχουν σχέση με το γνήσιο σταμναγκάθι. Το σταμναγκάθι καταρχήν έχει πικρή γεύση, έχει πολύ σγουρά φύλλα τα οποία θυμίζουν λάμα πριονιού και σίγουρα πουλιέται πάνω από 7 € το κιλό.

Το σταμναγκάθι λατρεύει το ελαιόλαδο και το λεμόνι. Τρώγεται ωμό, σε σαλάτα, βραστό αλλά και μαγειρευτό με αρνάκι φρικασέ. Όποιος αντέχει την πικράδα του το απολαμβάνει ωμό κυριολεκτικά ραντισμένο με λίγο ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι ή ξύδι. Στην σαλάτα είτε στην χωριάτικη σαλάτα είτε σε σαλάτα μαρούλι ελαφρά ψιλοκομμένο και ανακατεμένο με την υπόλοιπη σαλάτα. Φτιάξτε τη δική σας ρόκα-παρμεζάνα με σταμναγκάθι και φλούδες κρητικής γραβιέρας. Η ακόμα συνδυάστε το με ρόδια, κουκουνάρια μπόλικο καλό ξιδάκι.

Αν το θέλετε βραστό, ρίξτε φρεσκοπλυμένο σταμναγκάθι σε βραστό νερό και φήστε το για 5-10 λεπτά μόνο. Απολαμβάνονται ζεστά με φρεσκοστιμένο λεμόνι και κρητικό λάδι. Αν πάλι θέλετε να το δοκιμάσετε με αρνάκι, μαγειρέψτε το αρνάκι σαν να το κάντε φρικασέ και αντί για μαρουλάκια ρίξτε σταμναγκάθι, αυγοκόψτε και απολαύστε.

Είναι ένα υπέροχο προϊόν της χώρας μας και του αξίζει να το μαγειρεύουμε με αγάπη."

πηγή: www.fooddaily.gr