Βότανα & Μυρωδικά: Αντράκλα ή Γλιστρίδα

Tuesday, 09 December 2014

"Η αντράκλα ή γλιστρίδα (portulaka oleracea) είναι μονοετές πολύκλαδο, λείο και σαρκώδες φυτό που θεωρείται από πολλούς ζιζάνιο. Είναι φυτό μεσογειακό και φυτρώνει στα καλλιεργούμενα χωράφια και ιδιαίτερα στους αρδευόμενους λαχανόκηπους.

Ο Ιπποκράτης τη θεωρούσε φάρμακο για προβλήματα, ιδιαιτέρως για την μητρορραγία, ο Γαληνός για το μούδιασμα των δοντιών και των ούλων και ο Διοσκουρίδης την περιελάμβανε στα οφθαλμικά φάρμακα.

Περιέχει πολλές βιταμίνες (βιταμίνη Α,C,B και καροτενοειδή καθώς και μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο) και περιέχει τα περισσότερα Ω3 λιπαρά οξέα, για την ακρίβεια λινολεϊκό οξύ , από κάθε άλλο λαχανικό. 100 gr φρέσκων φύλλων γλιστρίδας (περίπου 1 κούπα) περιέχουν 300 με 400 mg αλφα-λινολεικού οξέος, 90 mg ασβεστίου, 561 mg καλίου και περισσότερα από 2000 IUs βιταμίνης A.

Έχει υπόξινη γεύση και χρησιμοποιείται κυρίως σε σαλάτες. Μπορεί να γίνει όμως και τουρσί για χειμωνιάτικες σαλάτες. Με γλιστρίδα φτιάχνονται σούπες ενώ μπορεί να μαγειρευτεί με κρέας ή ψάρι. Οι περιηγητές του 16ου -17ου αιώνα που επισκέφτηκαν την Αίγυπτο περιγράφουν ένα δροσιστικό παρασκεύασμα γλιστρίδας με γιαούρτι που δινόταν στους ασθενείς που παρουσίαζαν πυρετό.

Ακόμη και σήμερα φτιάχνουν στην Κρήτη με γιαούρτι και γλιστρίδα μια ξεχωριστή δροσιστική σαλάτα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.Επίσης ταιριάζει τέλεια με την κλασσική χωριάτικη σαλάτα!!"

πηγή: www.fooddaily.gr