Μπαχαρικά προστάτες της υγείας μας

Saturday, 04 January 2014

"Τα χρησιμοποιούμε για να δώσουν γεύση και άρωμα στα φαγητά μας, αλλά πολλά μπαχαρικά κρύβουν μέσα τους ιδιαίτερη δύναμη, ικανή να προστατεύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ιδιαίτερα τώρα το χειμώνα.

Επτά από αυτά τα μπαχαρικά και βότανα αποτελούν ιδανική επιλογή, όχι μόνο για τη νοστιμιά των φαγητών μας, αλλά και για τη θωράκιση του οργανισμού μας. Ας γνωρίσουμε αυτούς τους προστάτες μας:

1. Γαρίφαλο

Το γαρίφαλο περιέχει υψηλές ποσότητες μαγγανίου, μια πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών, βιταμίνης C, ωμέγα-3λιπαρών οξέων, ασβεστίου και μαγνησίου. Το πιο ευεργετικό όμως συστατικό του γαρίφαλου, είναι το λάδι του, το οποίο περιέχει μια αντιφλεγμονώδη ουσία που ονομάζεται ευγενόλη.

2. Πιπέρι

Ενδείκνυται για πόνους στο στομάχι και για κρυολογήματα. Είναι γνωστό ότι βοηθά στην καταπολέμηση των πεπτικών προβλημάτων και απαλλάσσει το σώμα από βακτήρια και μύκητες, από το βήχα, το ρίγος, τη βρογχίτιδα, και τις αλλεργίες. Ταυτόχρονα, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και διώχνει την κατάθλιψη.

3. Κανέλα

Η κανέλα είναι γνωστό πως είναι το μπαχαρικό εκείνο που δίνει γλύκα στα φαγητά μας, άρα κι επιπλέον νοστιμιά. Γνωρίζετε, όμως ότι έχει τόσα πολλά οφέλη για την υγεία, μιας και μειώνει το σάκχαρο του αίματος και της χοληστερόλης, σκοτώνει τα βακτήρια, καταπολεμά την κακή αναπνοή, σταματά την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες;

4. Δενδρολίβανο

Το δενδρολίβανο μπορεί να νοστιμεύει το κρέας, αλλά και το ψάρι, η υπερβολική του όμως ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα κιλά από αυτά που θα επιθυμούσατε. Το δεντρολίβανο μειώνει τις πιθανότητες καρκινικών μεταλλάξεων σε γονίδια  και βοηθά στην προστασία των αιμοφόρων αγγείων από τη φθορά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.

5. Ρίγανη

Η ρίγανη έχει την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση από τα πιο φρέσκα βότανα! Η ρίγανη, είναι ένα καλό γιατρικό για μολύνσεις του δέρματος, για τη δυσκαμψία των μυών και των αρθρώσεων, αλλά και για όσους έχουν αδύναμο αναπνευστικό σύστημα.

6. Κόλιανδρο

Αυτό το μπαχαρικό μπορεί να μην χρησιμοποιείται ευρέως στην ελληνική κουζίνα, αξίζει όμως περισσότερη χρήση στα φαγητά μας, από ό,τι συνήθως κάνουμε. Εκτός από ότι προσφέρει  μια ινδική νότα σε ένα πιάτο, είναι ένα φυσικό αποτοξινωτικό, μιας και μπορεί να μειώσει την υψηλή χοληστερόλη. Έχει αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες, καθώς και αντικαρκινογόνες.

7. Μαϊντανός

Ο μαϊντανός είναι παγκοσμίως, ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μαϊντανός  μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις, να αναστείλει το σχηματισμό όγκων, να εξουδετερώσει καρκινογόνες ουσίες, να καταπολεμήσει τη  δυσπεψία, να καταπολεμήσει και να καταστείλει την κακή αναπνοή."

 

πηγή: www.labellissima.gr