Όσπρια για λιγότερη χοληστερίνη και γερή καρδιά

Wednesday, 21 May 2014

"Η κατανάλωση καθημερινά μίας μερίδας οσπρίων μπορεί να μειώσει σημαντικά το επίπεδο της «κακής» χοληστερόλης (LDL) προστατεύοντας την καρδιά, κυρίως στους άνδρες, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζον Σιβενπάιπερ του Νοσοκομείου Σεν Μάικλς του Τορόντο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου, μελέτησαν 26 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές σε ΗΠΑ και Καναδά, που αφορούσαν συνολικά 1.037 άτομα.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι υπάρχει μία μείωση κατά 5% στο επίπεδο της «λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας» (χοληστερόλης LDL) στο αίμα των ανθρώπων που τρώνε μία μερίδα οσπρίων την ημέρα.

Τα όσπρια φαίνεται ότι επιδρούν περισσότερο στους άνδρες, οι οποίοι εμφανίζουν μεγαλύτερη μείωση της «κακής» χοληστερόλης σε σχέση με τις γυναίκες, ωστόσο δε μεταβάλλουν το επίπεδο της «καλής» χοληστερόλης (HDL).

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η LDL θεωρείται ένας από τους κυριότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, ιδίως αν το ίδιο άτομο αντιμετωπίζει και άλλα σχετικά προβλήματα.

Κλείνοντας, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η κατανάλωση οσπρίων στις δυτικές χώρες παραμένει σχετικά χαμηλή και έχει περιθώρια να αυξηθεί."


πηγή: www.oichalianews.gr