Ο περιορισμός των θερμίδων καθυστερεί τη γήρανση

Tuesday, 18 November 2014

''Η διατροφή με μειωμένες θερμίδες σταματά τη φυσιολογική αύξηση και πτώση των επιπέδων δραστηριότητας σχεδόν 900 διαφορετικών γονιδίων που συνδέονται με τη γήρανση και τη δημιουργία μνήμης στον εγκέφαλο, έδειξε νέα έρευνα.

Η διατροφή με λιγότερες θερμίδες μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει να καθυστερήσει η γήρανση και οι σχετικές διαταραχές όπως η απώλεια μνήμης.

Ο Stephen Ginsberg, του New York University (NYU) Langone Medical Center, στο Μανχάταν, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει πώς ο περιορισμός των θερμίδων επηρεάζει τα επίπεδα γονιδιακής έκφρασης όσον αφορά τη συμπεριφορά ποντικών, ανθρώπων και άλλων θηλαστικών καθώς γερνούν.

Η έρευνα δεν σημαίνει ότι ο περιορισμός των θερμίδων αποτελεί την ‘’πηγή της νεότητας’’ αλλά προσθέτει ενδείξεις για το ρόλο της διατροφής στην καθυστέρηση της επίπτωσης νόσων που σχετίζονται με το γήρας, εξήγησε ο Ginsberg.

Στην έρευνα, θηλυκοί ποντικοί που είναι πιο ευάλωτοι στην άνοια σε σχέση με τους αρσενικούς κατανάλωσαν τροφή με 30% λιγότερες θερμίδες σε σχέση με την τροφή που χορηγήθηκε σε άλλους ποντικούς.

Ανάλυση ιστών της περιοχής του ιππόκαμπου πραγματοποιήθηκε σε ποντικούς μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας για να αξιολογηθούν πιθανές διαφορές στη γονιδιακή έκφραση.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Society for Neuroscience στην Ουάσιγκτον.''

 

 

πηγή: www.iatronet.gr